Svet

Francuska u problemu: Benzinske pumpe pogođene nestašicom zbog štrajkova

Oko 1.100 benzinskih stanica širom Francuske nema najprodavanije vrste benzina
Francuska u problemu: Benzinske pumpe pogođene nestašicom zbog štrajkova© Tanjug/AP Photo/Michael Probst, File

Benzinske pumpe u Francuskoj i dalje imaju problema sa nestašicom goriva zbog štrajkova u rafinerijama širom zemlje, a 30 odsto benzinskih stanica u severnom regionu Il de Frans (Pariski region) nema najmanje jednu vrstu goriva.

BFMTV javlja da je 30 odsto benzinskih stanica u Parizu i regionu Pariza ili potpuno bez goriva ili nema jednu ili više vrsta goriva. U Dolini Marne preko 40 odsto benzinskih pumpi ima problema sa snabdevanjem.

Nestašicama je pogođen i region Provansa-Alpi-Azurna obala i deo istoka države.

Prema podacima onlajn servisa za praćenje nestašica goriva, na oko 1.100 benzinskih stanica širom Francuske nedostaje najprodavanijih vrsta benzina SP95, SP98 i dizel, dok je 250 benzinskih pumpi potpuno prazno. To znači da nestašice i dalje utiču na oko deset odsto svih benzinskih pumpi u zemlji.

Premijerka Francuske Elizabet Born iskoristila je 16. marta specijalnu proceduru da progura nepopularan predlog zakona o penzijama u parlamentu te zemlje bez glasanja. Predsednik Emanuel Makron želi da sprovede reformu penzija tokom svog drugog mandata, dok su građani nezavodoljni što reforma, između ostalog, predviđa pomeranje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine. Taj potez izazvao je masovne proteste širom zemlje.

image