Svet

Američki zvaničnici: Kineski balon prikupljao osetljive podatke, i pored pokušaja da se to spreči

Kina je mogla da kontroliše balon, koji je preleteo preko nekoliko vojnih objekata slao informacije u Peking, tvrde zvaničnici
Američki zvaničnici: Kineski balon prikupljao osetljive podatke, i pored pokušaja da se to spreči© Tanjug/U.S. Navy via AP

Kineski balon, koji je početkom februara oboren iznad SAD, uspeo je da prikupi osetljive informacije u vezi sa nekoliko vojnih objekata, reklo je dvoje visokih američkih zvaničnika i jedan predstavnik predsedničke administracije, prenosi En-Bi-Si.

Oni tvrde da su američke vlasti u tome pokušale da ga spreče, ali da nisu uspele.

Kina je mogla da kontroliše balon, koji je preleteo preko nekoliko vojnih objekata i u realnom vremenu slao informacije u Peking, tvrde zvaničnici.

Obaveštajni podaci koje je Kina prikupila uglavnom su bili elektronski signali, koji se mogu pokupiti iz sistema naoružanja, i uključuju komunikaciju osoblja baze, a ne slike, rekli su oni.

Trojica zvaničnika tvrde da je Kina mogla da prikupi mnogo više obaveštajnih podataka sa osetljivih lokacija da administracija nije preuzela potrebne mere kako bi osujetila sposobnost balona da uhvati elektronske signale.

Zvaničini Pentagona ponovili su svoje komentare iz februara, kada su rekli da je balon imao "ograničene sposobnosti prikupljanja informacija" u poređenju sa "sposobnostima koje Kina ima korišćenjem satelita".

Kineski zvaničnici su više puta ponovili da je reč o zalutalom meteorološkom balonu, kao i da je Američka reakcija bila preterana.

Nakon što je balon oboren u februaru, zvaničnici Bajdenove administracije rekli su da je on mogao da prikuplja obaveštajne podatke.

Oni tvrde da je balon imao mehanizam za samouništenje koji je Kina mogla aktivirati daljinski, ali da im nije jasno da li se to nije dogodilo zato što se mehanizam pokvario ili zato što je Peking odlučio da to ne učini, prenosi En-Bi-Si.

Balon je u američki vazdušni prostor, tačnije na teritoriju Aljaske prvi put ušao 28. januara ove godine, a nekoliko dana kasnije stigao je do Montane, gde je preleteo nedaleko od vazduhoplovne baze Malstrom, u kojoj se nalazi i nuklearno naoružanje.

image