Svet

Vašingtonski teatar apsurda: Na balon od 100 dolara ispalili raketu vrednu 400.000

Potraga za ostacima letelice oborene iznad Jukona 11. februara je obustavljena, pa se postavlja pitanje hoćemo li saznati da li je iz borbenog aviona F-22 pogođen nestali piko balon hobi-kluba iz Čikaga ili kakav drugi objekat
Vašingtonski teatar apsurda: Na balon od 100 dolara ispalili raketu vrednu 400.000© © U.S. Air Force

U šta biste pre poverovali: da je američki borbeni avion F-22 pucao i oborio vanzemaljsku letelicu ili da je probušio helijumski balon u američkom vazdušnom prostoru?

I jedno i drugo su kao legitimne teorije izneli američki zvaničnici govoreći o tome od čega je avijacija Sjedinjenih Američkih Država branila američko nebo početkom februara ove godine. Ova druga o helijumskom balonu ima mnogo više elemenata koji zvuče bliski razumu, ali, opet, onu prvu, o "malim zelenima" izneo je zvaničnik Pentagona. Pa izaberite koja vam se više sviđa do zvaničnih rezultata istrage, ako ih ikad bude. Možete se voditi i time koji holivudski žanr više volite: naučnu-fantastiku ili komediju.

Što se tiče neidentifikovanog letećeg objekta oborenog iznad Jukona 11. februara, nikakvi ostaci nisu pronađeni, iako su u potragu bile uključene združene američko-kanadske snage, a potraga je prošle nedelje obustavljena. Ako su tačne sumnje kluba "Nordern Ilinoj botlkep balun brigejd" (NIBBB) iz južnog Čikaga koji se balonima bave iz hobija, da je u pitanju njihov piko balon K9YO-15, ta potraga je od početka bila uzaludna.

Jer ako je to bio njihov balon, to znači da je raketa AIM-9H "sajdvinder" teška oko 85 kilograma koja može da nosi bojevu glavu od oko devet kilograma pogodila piko balon, prema opisima američkih medija, dugačak oko 80 centimetara i težak nešto više od 16 grama. Takođe, ako je to slučaj, znači da je projektil koji košta najmanje 400.000 dolara ispaljen na balon koji ne košta više od sto dolara.

Piko je nestao u akciji

Piko balon K9YO-15 udruženja NIBBB, opremljen poput sličnih letelica, GPS sistemom, malim predajnikom i tankim solarnim panelima, poleteo je prošlog oktobra iz Ilinoja. Zaljubljenici u ove male letelice pratili su preko veb-sajta njegov signal dok je leteo oko sveta, koji je, kako kažu, obleteo čak sedam puta. Za američke medije nekoliko njih ispričalo je da se signal piko balona izgubio 10. februara, a da je leteo iz Aljaske ka Jukonu pre nego što je nestao.

I klub NIBBB objavio je njegove poslednje poznate koordinate i procenjenu putanju uz napomenu da je "od sada piko balon K9YO-15 označen kao nestao u akciji". Putanja balona, juče se nije mogla videti na sajtu NIBBB-a jer on nije bio dostupan.

Sam  klub oglasio se prošle nedelje saopštenjem u kojem su naveli da dok se ne pronađu ostaci oborene letelice i dok se istragom ne utvrdi da se radi o njihovom piko balonu "sve pretpostavke i tvrdnje da je naš balon uključen u taj incident nisu poduprte činjenicama".

Osim što ima onih, poput Dena Bouena koji već 12 godina dizajnira slične balone, a koji je za američki "Nešenel pablik rejdio" (NPR) izjavio da je 98 odsto siguran da se radilo o K9YO-15 po opisu oborene letelice i njenom iznenadnom nestanku baš u području dejstva američke avijacije, i neke izjave zvaničnika podgrevaju ove sumnje.

Neuspešna potraga u Jukonu

FBI je, kako je potvrđeno NPR-u, obavio razgovor sa članovima hobi kluba NIBBB, ali još uvek nemaju nalaze istrage koje bi mogle da podele s javnošću.

Potraga za ostacima je obustavljena, prema izjavama kanadskih zvaničnika budući da pretraga najverovatnijeg mesta pada nije dala nikakvog uspeha. To bi moglo da ide u prilog tezi da od balona pogođenog raketom ni teoretski nije moglo da ostane ništa što bi moglo da se nađe na zemlji.

Konačno, i sam predsednik SAD Džozef Bajden u prošlonedeljnom obraćanju javnosti rekao je da se prema obaveštajnim saznanjima najverovatnije radilo o letelicama povezani sa privatnim kompanijama, rekreacionim ili istraživačkim institucijama, proučavanjem vremena ili drugim naučnim istraživanjima.

Dozu optimizma uneo je portparol Pentagona Džon Kirbi. Uz opasku da američke vlasti možda nikada neće naći ostatke balona, primetio je:

"S obzirom na okolnosti, u svetlu onoga što se desilo s špijunskim balonom, zar to ne bi bio bolji ishod, ako se ispostavi da su, ustvari, to bili civilni ili rekreativni ili meteorološki baloni i stoga bezopasni. Zar to nije bolji ishod nego da razmišljamo o mogućnosti veće pretnje za našu nacionalnu bezbednost?", opazio je Kirbi.

Kirbijev bolji ishod koštao je američke poreznike najmanje milion i po dolara, koliko staju rakete ispaljene na leteće objekte, i još nekoliko stotina hiljada dolara, za angažovanje vojnih snaga koje su pretraživale teren.

Kinezi, Rusi, vanzemaljci

Pre nego što smo saznali da u južnom Čikagu postoji udruženje koje se iz hobija bavi piko balonima, po izgledu veoma sličnim običnim helijumskim balonima koji se mogu kupiti u bilo kojoj prodavnici, "slučaj balon" američka administracija digla je na nivo međunarodnog incidenta.

Kada je prijavljen prvi balon na američkom nebu, veličine šest školskih autobusa, kako je opisan u medijima, Vašington je optužio Peking da se radi o kineskom špijunskom balonu, što je potvrdio čak i američki Kongres koji je osudio narušavanje suvereniteta SAD.

Pre bilo kakvog obaranja, Peking je saopštio da se radi o meteorološkom balonu koji je nesrećnim sticajem okolnosti završio u američkom vazdušnom prostoru, ali to nije pomoglo da se spuste tenzije. Poseta državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu otkazana je u poslednji čas, razmenjene su teške reči, a onda je usledila i teška pucnjava u kojoj su na američkom nebu oborene ukupno četiri letelice.

A onda su se zavrtele teorije o njihovom poreklu: vojni zvaničnici upozorili su da Kina špijunski program sa balonima ima godinama i da u 40 zemalja sveta ima takve "misije", portparol Pentagona Patrik Rajder zagolicao je maštu kada je izjavio da nije isključeno da se radi o letelicama vanzemaljskog porekla, a neimenovani kanadski zvaničnik igrao je na sigurno: on je posumnjao da je letelica oborena iznad Jukona kineska ili ruska.

"Ništa u ovom trenutku ne ukazuje na to da su letelice bile povezane sa kineskim programom špijunskih balona ili da su bili osmatrački objekti iz bilo koje zemlje", presekao je prošle nedelje američki predsednik Džo Bajden.

Da li to znači da su van-zemaljci i dalje u igri? Ili da nikada nećemo saznati kako su ljubitelji piko balona iz Čikaga izgubili svoj K9YO-15?

 

image