Svet

"Vašington post": Optužnica protiv Trampa promeniće američku politiku iz korena

Ukoliko Tramp bude srušen, sumnjive tužbe protiv vodećih političara mogle bi da postanu česta pojava u Americi
"Vašington post": Optužnica protiv Trampa promeniće američku politiku iz korenaGetty © Brandon Bell

Političko licemerje uvek dolazi u dvostrukim verzijama. Republikanci koji su 2016. uzvikivali "Zaključajte je!" o Hilari Klinton sada se žale da krivično gonjenje Donalda Trampa predstavlja oružje njegovih političkih protivnika. Demokrate koje su republikance svog tih uzvika optuživali za autoritarnost sada ne mogu da dočekaju da Trampa vide na optuženičkoj klupi, piše u kolumni za "Vašington post" Rameš Ponuru.

Demokrate su prvi put bile u pravu, a u narednim godinama možda će  zažaliti što su pozivali na procesuiranje svojih političkih protivnika. Čak i da je napisana u memorandumu Bajdenove kampanje, ova optužnica teško da bi mogla biti otvorenije politička.

Kao što je Tramp pozivao na pravno procesuiranje svojih protivnika, tako se i njujorški tužilac Alvin Brag kandidovao tvrdeći da će krivično goniti nekadašnjeg predsednika. Ako optužnica poprimi formu koju kancelarija tužioca najavljuje već godinama, biće reči ne o sudskom slučaju, već o mađioničarskom triku za Trampove mrzitelje: "Gledajte kako rok zastarelosti nestaje, kako se prekršaj pretvara u krivično delo i kako se za federalni prekršaj sudi na na državnom nivou".

Čak je i Brag oklevao da podigne optužnicu, sve dok pritisak javnosti nije postao isuviše snažan, navodi autor.

Kada ljudi žele da opravdaju sporne pravne postupke protiv omraženih ličnosti, najčešće navode primer Al Kaponeove zatvorske kazne zbog poreske prevare. Ali postupak protiv poznatog čikaškog mafijaša koji nije platio porez na stotine hiljada dolara prihoda bio je jasan i nedvosmislen, pošto je u ozbiljan prekršaj kažnjen od strane nadležnih vlasti. Slučaj protiv Trampa je daleko slabiji.

Spekulacije o političkim efektima Bregovog čina su uglavnom besmislene. Možda će republikanski glasači na unutarpartijskim izborima biti toliko ljuti zbog lažnih optužbi da će podržati Trampa — iako plaćanje ljubavnici da ćuti, za šta Trampa optužuju, i nije baš dobar razlog da neko bude izabran za predsednika.

Možda će, s druge strane, tužilaštvo Trampovu kandidaturu učiniti još neprivlačnijom nego ranije.

Dugoročni efekat na američku politiku je ipak ono što najviše zabrinjava, smatra autor. Ukoliko ga krivično gonjenje koje čak i neki od Trampovih kritičara smatraju neosnovanim bude srušilo, onda možemo očekivati više sumnjivih sudskih gonjenja političara u obe stranke.

Okružni tužioci u delovima zemlje gde republikanci dominiraju mogu biti jednako kreativni kao i oni u Njujorku. Republikanski birači bi mogli odlučnije to da zahtevaju. Mogli bi da odluče da nikome više nije stalo do građanskih normi koje su nekada sprečavale besmisleno krivično gonjenje - argument koji je upravo Breg učinio ubedljivijim.

Sve to bi dodatno degradiralo našu politiku i smanjilo veru Amerikanaca u pravosudni sistem. Poverenje javnosti u uglavnom nepristrasno sprovođenje zakona, posebno u slučajevima koji uključuju političare, moglo bi da bude poljuljano dugo nakon izbora 2024. godine, smatra autor.

To nije "smrt i uništenje" koje je Tramp u svom stilu prognozirao kao rezultat optužnice. To je, pre, propadanje i opadanje: ubrzani gubitak poverenja u naše političke i pravne sisteme. Džejms Medison je upozorio da Amerikanci ne mogu uzeti zdravo za gotovo da će izabrani zvaničnici prevazići naše podele: "Prosvećeni državnici neće uvek biti na čelu. Pošteno. Ali da li moraju da ne postoje?".

image
VV inauguration
banner