Svet

Epstinova pedofilija bila povod za šale u "Džej Pi Morganu" ?

Američka Devičanska ostrva koja su podnela tužbu protiv banke, tvrde da se u njoj ne samo znalo za Epstinovo ponašanje, nego da su se šefovi i šalili zbog njegovog interesovanja za maloletnice
Epstinova pedofilija bila povod za šale u "Džej  Pi Morganu" ?www.globallookpress.com © Shen Hong/ZUMAPRESS.com

Rukovodioci "Džej Pi Morgana" ne samo da su znali da Džefri Epstin zlostavlja devojake na privatnom ostrvu koje je posedovao, nego su se i šalili na račun njegovog interesovanja za maloletnice, tvrde advokati Američkih Devičanskih ostrva u novom podnesku protiv osramoćenog bogataša pedofila koji je pronađen mrtav pre četiri godine u zatvorskoj ćeliji.

Ove najnovije tvrdnje deo su rastuće tužbe kojom su Devičanska ostrva (gde je Epstin imao kuću) okrivila banku "Džej Pi Morgan" da je imala koristi od toga što je njen ozloglašeni klijent trgovao ljudima, pa je zato i prikrivala njegova zlodela.

U izmenjenoj žalbi podnetoj u Njujorku u ponedeljak, Američka Devičanska ostrva navode da je Epstinovo ponašanje "bilo toliko poznato u banci" da su se viši rukovodioci sa tim čak i šalili.

Dokument se, zapravo, odnosi na e-poštu Meri Erdos iz 2008, čiji je sadržaj redigovan. Reč je o veteranki ove banke koja vodi sektor za upravljanje imovinom i bogatstvom čiji je klijent bio Epstin.

"Džej Pi Morgan" je odbio da komentariše tužbu, a u saopštenju prošlog meseca, navedeno je da je Erdos "uvek delovala sa najvišim nivoom integriteta i profesionalizma" i da je "pre 10 godina obavestila ovog klijenta da se njegov odnos sa našom firmom prekida".

Banka se suočava sa dve tužbe u vezi sa svojim poslovima sa Epstinom. Jedna je tužba Američkih Devičanskih ostrva, a drugu je pokrenula navodna žrtva milijardera poznata kao Džejn Dou. Dva slučaja su kombinovana u pretpretresne svrhe, a privremeni datum suđenja zakazan je za oktobar.

Erdos je ispitana pod zakletvom u okviru pretkrivičnog postupka.

Koliko je Epstinovo ponašanje sve vreme bilo "javna tajna" o kojoj su svi znali, a niko nije govorio vidi se i po podugačkom spisku imena koja se pojavljuju u vezi sa ovim procesom.

Prošle nedelje "Fajnenšel tajms" je izvestio da će dugogodišnji izvršni direktor Džejmi Dajmon u maju takođe biti smenjen, uprkos pokušajima banke da ga spreči da svedoči.

Džes Stejli, viši izvršni direktor "Džej PI Morgana", koga je banka tužila tvrdeći da je sakrio detalje o svojoj vezi sa Epstinom i saznanja o njegovim seksualnim zločinima takođe će biti smenjen u aprilu.

Prošle nedelje, američka Devičanska ostrva izdala su sudske pozive za prikupljanje dokaza i za suosnivača "Gugla" Sergeja Brina, kao i Tomasa Prikera, jednog od direktora lanaca hotela "Hajat".

Vest o sudskim pozivima, koji su takođe poslati magnatu za nekretnine i medije Mortimeru Zakermanu i holivudskom super-agentu Majklu Ovicu, prvi je objavio "Volstrit džornal".

U tužbi Američkih Devičanskih ostrva inače se navodi se da je Epstin, osim što je deponovao sopstveni novac u Džej-Pi-Morgan, pomogao i da se drugi bogati klijenti upoznaju sa bankom.

image