Svet

Tramp nakon saslušanja: Jedini zločin koji sam počinio je to što neustrašivo branim našu državu

Svi slučajevi protiv mene predstavljaju pokušaj da se osujeti moja treća kandidatura za predsednika SAD, rekao je nekadašnji predsednik
Tramp nakon saslušanja: Jedini zločin koji sam počinio je to što neustrašivo branim našu državu© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Bivši američki predsednik Donald Tramp je tokom prvog obraćanja kritikovao podizanje krivične prijave protiv njega i naglasio da ceo slučaj predstavlja mešanje u izbore bez pružanja dokaza, posle saslušanja njujorškog tužioca Alvina Brega.

Rekao je da svi slučajevi protiv njega predstavljaju pokušaj da se osujeti njegova treća kandidatura za predsednika SAD, nazvavši to "ogromnim mešanjem u izbore u do sada neviđenim razmerama".

"Nikada nisam mislio da bi se tako nešto moglo dogoditi u Americi. Jedini zločin koji sam počinio je to što neustrašivo branim našu naciju od onih koji žele da je unište", rekao je Tramp pristalicama okupljenim u njegovoj kući u Mar-a-Lagu u Palm Biču na Floridi.

Tramp, koji se kandidovao za republikansku predsedničku nominaciju 2024. godine, u utorak uveče je na Floridi održao relativno kratak govor, u trajanju od 25 minuta.

On je kritikovao rad tužilaštva, ali nije pozvao na nove proteste svojih pristalica, navodi Rojters.

Takođe, iako se očekuje da će se uskoro vratiti u kampanju, on te navode nije komentarisao.

Tramp je tokom govora komentarisao optužnicu protiv njega, tvrdeći da ona predstavlja proganjanje političkih protivnika koji pravni sistem koristi, kako bi pokušali da ga spreče da kao predsednik ponovo uđe u Belu kuću, nakon izbora 2024.

Tramp je optužio okružnog tužioca Menhetna Alvina Braga da je hteo da ga uhapsi "pre nego što je saznao išta o meni", dok je za sudiju u ovom slučaju Huana Merčana rekao da "ga mrzi".

Posebno je kritikovao rad specijalnog tužioca Džeka Smita zbog istrage u slučaju sa poverljivim dokumentima, koji su iznešeni u Mar-a-Lago, nakon što je Tramp napustio Belu kuću početkom 2021, i koga je nekoliko puta nazvao "ludakom".

Tramp se ranije izjasnio da nije kriv na sudu na Menhetnu po 34 tačke optužnice za falsifikovanje poslovnih zapisa, pošto su ga tužioci optužili da je, između ostalog, organizovao plaćanja dvema ženama pre izbora 2016, kako bi sprečio objavljivanje njihovih seksualnih susreta sa njim.

On je potom napustio zgradu suda na Menhetnu i uputio se ka svom imanju na Floridi.

Sudija Merčan je naredno ročište zakazano za 4. decembar, a stručnjaci smatraju da suđenje neće početi još godinu dana, dok ga optužnica, pa čak ni presuda pravno ne sprečavaju da se kandiduje za predsednika, prenosi Rojters.

"Nastavićemo da se borimo snažno", rekao je Trampov advokat Rod Blanš. On je dodao da, iako je nekadašnji predsednik ljut i uznemiren zbog optužnice, "on je i motivisan, i ona neće uspeti da ga zaustavi ili uspori. On je to očekivao". 

image