Svet

Kina pozvala STO da osudi Ameriku i njene saveznike zbog ograničenja izvoza tehnologije

Kinesko Ministarstvo trgovine reklo je da su "veoma zabrinuti" zbog smanjenja izvoza mašina za proizvodnju mikročipova iz Japana i pozvalo je tu zemlju da promeni svoju "pogrešnu praksu"
Kina pozvala STO da osudi Ameriku i njene saveznike zbog ograničenja izvoza tehnologijewww.globallookpress.com © Andreas Haas / imago images via

Kina je pozvala Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) da osudi američka ograničenja izvoza tehnologije za proizvodnju čipova, prenela je kineska nacionalna televizija.

Kineski stalni predstavnici u STO rekli su da bi SAD, Japan i Holandija trebalo da predstave svoje planove i mere nadležnom telu te organizacije, koje bi trebalo i da vrši nadzor nad njihovom trgovinskom politikom.

Kinesko Ministarstvo trgovine reklo je da su "veoma zabrinuti" zbog smanjenja izvoza mašina za proizvodnju mikročipova iz Japana, i pozvalo je tu zemlju da promeni svoju "pogrešnu praksu".

Potezi te tri države, koje su se ujedinile kako bi ograničile izvoz mikročipova u Kinu, "krše principe poštenja i transparentnosti u STO", prenela je kineska državna televizija.

Japan je prošle nedelje, ne navodeći Kinu kao specifičan razlog, ograničio izvoz 23 vrste mašina za proizvodnju poluprovodnika. Vašington je slične mere uveo prošlog oktobra.

Holandija je tokom prošlog meseca takođe najavila da planira sa ograničenjem izvoza sličnih proizvoda.

Kina je Sjedinjene Američke Države optužila za "tehnološku hegemoniju" i pozvala Holandiju da ne prati njen primer.

image