Svet

Kina samo dve godine kaska za Amerikom: Razvili žiroskope zasnovane na čipovima

Ovaj tip žiroskopa omogućava raketi da samostalno ispravlja svoju putanju u letu, čak i kada je sistem za navigaciju isključen
Kina samo dve godine kaska za Amerikom: Razvili žiroskope zasnovane na čipovimaGetty © Guang Niu

Kina je razvila jeftin žiroskop sa optičkim vlaknima koji se može masovno proizvoditi u staromodnoj fabrici kompjuterskih čipova, a koji će u značajnoj meri ubrzati proizvodnju raketa i oružja sa samonavođenjem, objavili su kineski istrživači.

Trenutno tu tehnologiju poseduju samo dve zemlje, Kina i SAD, navodi istraživački tim na čelu sa višim inženjerom na Institutu za istraživanje automatske kontrole letenja Ksian u okviru Kineske korporacije za avijaciju, Mao Južengom, prenosi "Saut Čajna morning post".

Mao i saradnici iz kineske vojske su u naučnom radu objavljenom u "Časopisu kineske inercijalne tehnologije" u ponedeljak ukazali da Kina napreduje brzo, ali da je zaostala dve godine iza SAD u trci razvoja čipova, koju su opisali kao "remetilačku".

Ovaj tip žiroskopa omogućava raketi da samostalno ispravlja svoju putanju u letu, čak i kada je sistem za navigaciju isključen.

Mehanički žiroskopi su tokom poslednjih decenija mahom zamenjeni žiroskopima sa optičkim vlaknima koji su precizni iako ne poseduju pokretne komponente.

Kako je Maov tim naglasio, klasični žiroskop sa optičkim vlaknima je veličine posude, a izrada uređaja opterećuje proizvođače projektila.

"Trenutno sve osnovne komponente tradicionalnih žiroskopa sa optičkim vlaknima dolaze u velikim paketima. Izrada i montaža ovih komponenti zahteva bezbroj procedura koje oduzimaju mnogo vremena i zahtevaju značajnu radnu snagu. Troškovi proizvodnje su visoki, dok su obim proizvodnje i kapaciteta mali", rekli su iz Maovog tima.

Kineska odbrambena industrija mora da smanji troškove proizvodnje, a da istovremeno poveća obim isporuke kako bi zadovoljila hitnu potražnju vojske, njihov je zaključak.

Američka vlada, navodno, nastoji da proširi listu sankcija kineskoj industriji poluprovodnika kako bi pogodila lance proizvodnje za starije tehnološke tekovine koje su trenutno u upotrebi.

Japan i Holandija složili su se prošlog meseca da se pridruže SAD u zabrani izvoza DUV fotolitografskih mašina u Kinu, iako su ranije saopštile da će ta mera imati ograničen uticaj na Peking.

Kako tehnologija proizvodnje čipova napreduje u Kini, očekuje se da će cena i veličina žiroskopa za rakete biti dodatno smanjena u masovnoj proizvodnji.

"Vladaće velika potražnja i u drugim oblastima kao što su civilna avijacija, autonomna vožnja i inteligentni roboti", navodi list.

image
VV inauguration
banner