Svet

Kina odgovorila Americi: Poštujte nauku i prestanite da politizujete virus

SAD ne mogu da diskredituju Kinu samo će dodatno umanjiti svoj kredibilitet, kaže Mao Ning
Kina odgovorila Americi: Poštujte nauku i prestanite da politizujete viruswww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Kina je upozorila Sjedinjene Američke Države da ne iznose "politizovane" tvrdnje o poreklu virusa Kovid-19 nakon što je direktor FBI Kristofer Rej izneo tvrdnje da je "pandemiju verovatno izazvalo curenje iz laboratorije u Vuhanu".

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning napomenula je da su šanse da se nešto tako dogodilo izuzetno niske.

Naglasila je da je ovu teoriju podržala zajednička ekspertska grupa Kine i Svetske zdravstvene organizacije koja je posetila laboratorije u Vuhanu, grada iz koga se veruje da je potekla pandemija virusa korona.

"Kada se obaveštajne agencije bave naučnim pitanjima, one politizuju pitanje traženja izvora. SAD ne mogu da diskredituju Kinu, već će samo dodatno umanjiti svoj kredibilitet", rekla je Ning.

Apelovala je na SAD da poštuju nauku i činjenice, prestanu da politizuju otkrivanje porekla korona virusa, prestanu da se bave političkim i obaveštajnim praćenjem i da se ne mešaju i potkopavaju solidarnost međunarodne zajednice u borbi protiv kovida-19.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je u ponedeljak da američka vlada nije donela "definitivni zaključak" o ovom pitanju.

Peking je odbacio tvrdnju o curenju virusa iz laboratorije kao, u najboljem slučaju, neosnovanu glasinu, tvrdeći da je Kina bila "otvorena i transparentna" sa naučnicima koji istražuju uzrok pandemije.

image
VV inauguration
banner