Svet

Indija testira S-400 kupljen od Rusije

Sistem može da gađa neprijateljske borbene avione, bespilotne letelice, balističke i krstareće rakete i krstareće rakete dometa do 400 kilometara
Indija testira S-400 kupljen od Rusijewww.globallookpress.com © MOD Russia

Indijske vazduhoplovne snage planiraju da izvedu prvo testiranje svog protivvazdušnog raketnog sistema S-400, koji je Inddija kupila od Rusije.

Kako prenosi indijska novinska agencija ANI, visoki zvaničnici odbrane rekli su da su indijske snage izvršile ispaljivanje raketnog sistema ruskog porekla tokom ispitivanja u Rusiji, ali on tek treba da bude testiran u zemlji.

"Planirano je da se gađanje održi vrlo brzo korišćenjem jedne od raketa malog ili srednjeg dometa na vazdušnu metu koja se brzo kreće", rekli su zvaničnici odbrane za ANI.

Raketni sistem protivvazdušne odbrane imao je različit domet raketa koje mogu da obaraju borbene avione koji se brzo kreću ili krstareće rakete na maksimalnom dometu od 400 kilometara.

Indija je već stavila u službu svoje prve dve eskadrile raketnih sistema. One su raspoređene na različitim lokacijama odakle mogu da pokriju sektor Ladaka, kao i delikatni koridor Siliguri u Zapadnom Bengalu.

Prva eskadrila je u Pendžabu i njeni elementi su raspoređeni tako da mogu da brinu o pakistanskoj granici, u severnom i zapadnom sektoru.

Sistem može da gađa neprijateljske borbene avione, bespilotne letelice, balističke i krstareće rakete i krstareće rakete dometa do 400 kilometara.

Indija i Rusija potpisale su ugovor od preko 35.000 miliona rupija za pet eskadrila raketa protivvazdušne odbrane S-400, a očekuje se da će sve isporuke biti završene do kraja 2023-24, ali može doći do kašnjenja u ovom vremenskom okviru, rekli su izvori.

Indijsko vazduhoplovstvo, koje je nedavno dobilo domaće raketne sisteme, kao i izraelske raketne sisteme zemlja-vazduh za brzu reakciju Spajder, očekuje da će S-400 imati značajan uticaj na njihovo naoružanje.

Indijsko vazduhoplovstvo je poslednjih godina značajno unapredilo svoje sposobnosti protivvazdušne odbrane. Trenutno su sistemi protivvazdušne odbrane S-400 Kine i Indije stacionirani duž linije kontrole.

image