Ekonomija

Saradnja Rusije i Indije cveta: Ove godine trgovina vredna 50 milijardi dolara?

To bi bio novi rekord, posle onog oborenog 2022. godine kada je obim razmene iznosio 31 milijardu dolara, uglavnom zbog indijskog uvoza ruske nafte
Saradnja Rusije i Indije cveta: Ove godine trgovina vredna 50 milijardi dolara?www.globallookpress.com © © Lars Klemmer

Indija i Rusija održaće sledeće nedelje veliki poslovni sastanak u Nju Delhiju čiji se značaj sagledava u svetlu procena da bi dve zemlje mogle ove godine da ostvare trgovinsku razmenu od 50 milijardi dolara.

Prošle godine već je ostvarena rekordna bilateralna razmena od 31 milijarde dolara sa značajnim povećanjem indijskog uvoza energenata i đubriva, podseća "Ekonomik tajms" najavljujući susret indijskih i ruskih privrednika i zvaničnika.

Nazvan "Rusko-indijski poslovni forum: strateška saradnja za razvoj i rast" susret će biti održan 29. i 30. marta kao deo sanktpeterburškog Međunarodnog ekonomskog foruma.

Fokus će biti na sektoru IT, sajber bezbednosti, tehnološkoj nezavisnosti, pametnim gradovima, transportu i logistici, zdravstvu i farmaciji, rekli su zvaničnici.

Cilj trgovinske razmene za 2025. ranije je bio određen na 30 milijardi dolara, ali je brojka premašena 2022. zbog indijskog uvoza nafte iz Rusije. Sada se očekuje da cifra dosegne 50 milijardi dolara u ovoj godini.

"Rusko-indijska saradnja jedan je od pokretača regionalnih napora da se poboljša arhitektura međudržavnih odnosa u Azijsko-pacifičkom regionu. Forum je zamišljen da ojača poslovne veze između ruskih i indijskih poslovnih zajednica, kao i da podrži ruske biznise koji ulaze na indijsko tržište", rekao je savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina Anton Kobjakov.

 

image