Svet

"RIA Novosti": Istorijski rekord - Rusija ušla u prvih pet najvećih trgovinskih partnera Indije

Ovo je rezultat naglog povećanja trgovine između dveju zemalja
"RIA Novosti": Istorijski rekord - Rusija ušla u prvih pet najvećih trgovinskih partnera Indijewww.globallookpress.com © Narendra Modi/via Globallookpress.com

Rusija je prvi put u istoriji zauzela mesto među prvih pet najvećih trgovinskih partnera Indije, objavile su "RIA Novosti" nakon analize podataka indijskog Ministarstva trgovine i industrije.

Navodi se da je ovo rezultat naglog povećanja trgovine između dveju zemalja.

"Ako je prošle godine iznosila samo 13,1 milijardu dolara, onda je u prvih deset meseci u periodu od 2022. do 2023. godine dostigla rekordnih 39,8 milijardi dolara. Štaviše, Indija je u Rusiju izvezla robu u vrednosti od 2,5 milijardi dolara, a uvezla u vrednosti od 37,3 milijarde. Deficit njenog trgovinskog bilansa iznosio je 34,8 milijardi dolara", dodaje se.

Tako se Rusija našla peta na listi najvećih trgovinskih partnera Indije. Ovo je prvi put od kasnih 1990-ih, kada je Indija počela da vodi takvu statistiku. Njen najbolji rezultat zabeležen je u periodu od 1997. do 1998., kada je bila 16.

Prema navodima "RIA Novosti", najveći trgovinski partner Indije ove godine su Sjedinjene Države sa trgovinskim prometom od 108,4 milijarde dolara. Kina je druga sa 95,9 milijardi dolara, Ujedinjeni Arapski Emirati treći sa 70,2 milijarde dolara, a Saudijska Arabija je četvrta sa 44,3 milijarde dolara.

Istovremeno, Indija ima trgovinski deficit sa svim glavnim partnerima osim sa SAD. Izvoz u Indiju je za 22,6 milijardi dolara veći od američkog uvoza.

image