Ekonomija

U inat sankcijama: Uvoz iz Rusije u Indiju porastao za 400 odsto

Uvoz ruske sirove nafte po povlašćenim cenama takođe je doveo do toga da Indija izvozi značajno veće količine naftnih derivata
U inat sankcijama: Uvoz iz Rusije u Indiju porastao za 400 odstowww.globallookpress.com © Press Information Bureau/Pib Pho

Uvoz iz Rusije u Indiju do sada je u tekućoj fiskalnoj godini skočio za 400 odsto, objavio je portal "Nikei Azija", pozivajući se na najnovije podatke indijskog ministarstva trgovine.

Za rast je zaslužan veliki obim kupovine ruske sirove nafte, koju Indija nabavlja po povlašćenim cenama usred zapadnih sankcija Moskvi. Embargo EU na ruske naftne derivate, uključujući i Evropi preko potrebni dizel, stupio je na snagu 5. februara. 

Rusija se, navodi se u izveštaju, pokazala kao četvrti najveći izvoznik u Indiju tokom prvih 10 meseci tekuće fiskalne godine zaključno sa martom, posle Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD.

Ukupna vrednost uvoza iz Rusije u Indiju iznosila je 37,31 milijardu dolara, u odnosu na 7,71 milijardu dolara u istom periodu prošle godine, što predstavlja rast od 384 odsto. Rusija je činila 6,2 odsto ukupnog uvoza u Indiju u tom periodu.

Indija je kupila "mnogo sirove nafte i preradila je u rafinisane naftne derivate i zatim prodala", rekao je ministar trgovine Sunil Bartval, navodi "Nikei Azija".

Povećan i izvoz naftnih derivata iz Indije 

Od aprila 2022. do januara 2023. Indija je izvezla naftne derivate u vrednosti od 78,58 milijardi dolara, u poređenju sa 50,77 milijardi dolara u istom periodu prethodne finansijske godine.

Indija, inače treći najveći potrošač nafte na svetu koji uvozi više od 80 odsto svojih potreba, obezbedila je više od 60 odsto potrošene sirove nafte iz zemalja Bliskog istoka.

U decembru je ministar spoljnih poslova Indije Subramanjam Džaišankar rekao da će indijske rafinerije tražiti najbolje ponude gde god ih mogu naći.

"Želeo bih da pojasnim da ne tražimo od naših kompanija da kupuju rusku naftu", rekao je on. "Tražimo od naših kompanija da kupuju naftu po najboljoj ponudi koja se može naći", dodao je Džaišankar.

image