Svet

Premijer Indije: Države globalnog juga da stvore novi svetski poredak

Postojeći međunarodni sistem ne uzima u obzir interese zemalja globalnog juga, izjavio indijski premijer
Premijer Indije: Države globalnog juga da stvore novi svetski poredak© Tanjug/AP Photo/Ajit Solanki

Svet se suočava sa dugoročnom krizom, ali zemlje u razvoju mogu da se ujedine kako bi stvorile novi svetski poredak koji će obezbediti blagostanje svim našim građanima, rekao je premijer Indije Narendra Modi.

Govoreći na otvaranju virtuelnog samita "Glas globalnog juga", Modi je rekao da zemlje u razvoju u "modelu svetskog upravljanja starom osamdeset godina" nemaju glas kakav zaslužuju, kao i da bi one trebalo da stvore "nadolazeći poredak".

On je rekao i da će države globalnog juga biti motori svetske ekonomije u 21. veku.

"Većinu svetskih problema nisu izazvale države globalnog juga, ali oni najviše pogađaju nas. Mi smo videli posledice pandemije virusa korona, klimatskih promena, terorizma i sukoba u Ukrajini. Naši glasovi ne čuju se ni u potrazi za rešenjima za ove probleme", rekao je Modi.

Zadatak Indije je da u 2023. godini predstavlja globalni jug i da kaže "vaš glas je glas Indije. Vaši prioriteti su prioriteti Indije", izjavio je indijski premijer.

On je ocenio i da bi zemlje u razvoju trebalo da se ujedine i promene "strukture svetskog političkog i finansijskog upravljanja", kao i da svet mora da prepozna "principe zajedničke ali različite odgovornosti za globalne izazove, poštovanje suvereniteta svih nacija, vladavinu prava i reformu međunarodnih institucija, poput Ujedinjenih nacija".

"Tokom prošlog veka, pomagali smo jedni drugima u borbi protiv strane vlasti. Možemo to da uradimo opet, kako bismo stvorili novi svetski poredak koji će osigurati blagostanje za sve naše građane", zaključio je Modi.

Indija je jedna od vodećih država na globalnom jugu, u kojoj živi 1,4 milijarde ljudi, odnosno oko 17 odsto ukupne svetske populacije. Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, BDP Indije je u 2022. godini iznosio oko 3,4 biliona dolara, po čemu je peta u svetu.

Indija je članica većeg broja međunarodnih organizacija i pokreta, uključujući i Šangajsku organizaciju za saradnju i BRIKS, u okviru kojih neguje bliske odnose sa Rusijom i Kinom.

Modijeva vlada je, i pored pritisaka za Zapada, odbila da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, a ekonomska razmena između te dve države je u porastu.

image