Svet

"Bild": Premijer Indije ostaje uz Putina

Glavni utisak koji je nemački list stekao nakon susreta Olafa Šolca i Narendre Modija je da se geopolitički kompas Indije ne menja u odnosu na sukob u Ukrajini
"Bild": Premijer Indije ostaje uz Putinawww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Kancelar Olaf Šolc veruje da Nemačkoj nije ostalo još mnogo vremena. Za nekoliko godina, Indija će prestići Nemačku u privrednoj proizvodnji, a onda će se, u skladu sa predviđanja nemačkog kancelara, indijska nacija tačno setiti kako su se Nemci ponašali kada su bili jači, piše "Bild" o susretu Olafa Šolca i indijskog premijera Narendre Modija u Nju Delhiju.

Međutim, činjenica da stari kolonijalni odnosi moći više ne važe nije jedini zaključak koji nemački list izvlači iz susreta dvojice lidera.

Pored razgovora o ekonomske i vojne saradnje, koja podrazumeva kupovinu šest nemačkih podmornica u vrednosti od većoj od pet milijardi evra, jedna od stavki u Šolcovoj agenti bio je i razgovor o poziciji Indije kada je u pitanju sukob između Rusije i Ukrajine, kako su prethodno preneli mediji.

Nakon početka ruske Specijalne vojne operacije, Nju Delhi je ostao u dobrim odnosima sa Moskvom, i odbio da joj uvede sankcije, ali i da je zvanično osudi na glasanju u Ujedinjenim Nacijama, i "Bild" ocenjuje da se to neće promeniti, ma šta god nemački kancelar radio.

"Premijer Indije ostaje uz Putina", je drugi i najznačajniji "Bildov" zaključak.

image