Svet

U poseti Nju Delhiju: Šolc želi da produbi odnose sa Indijom

Jedan od iskazanih ciljeva posete je jačanje ekonomskih veza, ali zvaničnici imaju na umu i to da je potrebno izvršiti pritisak na zemlju koja će uskoro biti najmnogoljudnija na svetu da se suprotstavi "ruskoj invaziji", piše Rojters
U poseti Nju Delhiju: Šolc želi da produbi odnose sa Indijom© Tanjug/AP Photo/Manish Swarup

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je da želi da produbi odnose svoje države sa Indijom pred susret sa premijerom ove zemlje Narendrom Modijem u Nju Delhiju.

"Indija i Nemačka imaju veoma dobre odnose i želim da ih produbim. To će biti tema naših razgovora, kao i miru u svetu", napisao je Šolc na Tviteru.

Šolc je stigao u Nju Delhi gde će se po četvrti put otkako je stupio na dužnost sastati sa premijerom Modijem, čime se ističe sve veći značaj Nju Delhija za zapadne saveznike koji žele da dobiju indijsku podršku za svoje stavove o rusko-ukrajinskom konfliktu, izvestio je Rojters.

Šolc će pokušati da pridobije Indiju da kupi šest podmornica, što je ugovor vredan 5,2 milijarde dolara, ali se ne očekuje da ovaj poslednji u nizu pokušaja zapadnih vojnih kompanija da odvoje Indiju od kupovine ruskog naoružanja da trenutne rezultate, navodi se u izveštaju agencije.

Konstatuje se da je zaokret Nemačke ka Indiji posebno oštar, s obzirom na to da su bliske ekonomske veze sa Kinom, glavnim kupcem nemačkih mašinskih alatki, i Rusijom, njenim ključnim snabdevačem energijom, igrali veliku ulogu u nemačkom prosperitetu u poslednjih 15 godina.

Jedan od iskazanih ciljeva posete je jačanje ekonomskih veza, ali zvaničnici imaju na umu i to da je potrebno izvršiti pritisak na zemlju koja će uskoro biti najmnogoljudnija na svetu da se suprotstavi "ruskoj invaziji", piše Rojters.

Indijski premijer Modi nije otvoreno osudio Moskvu zbog vojne operacije u Ukrajini, već je pozvao na dijalog i angažovanje diplomatije kako bi se zaustavili sukobi.

image