Svet

Indija: Da se izbegava reč rat na sastanku G20

Zvaničnici u Indiji zabrinuti su da će sastanak G20 liderima poslužiti za raspravu o dodatnim sankcijama Rusiji
Indija: Da se izbegava reč rat na sastanku G20www.globallookpress.com © Pavlo Gonchar/Keystone Press Agency

Indija je donela odluku da se na sastanku Grupe 20 izbegava upotreba reči "rat" u bilo kojoj prilici, dok će pojam "kriza" biti tolerisana.

Indijski zvaničnici ove nedelje ugostiće šefove finansijskog sektora najboljih svetskih ekonomija i čelnike centralnih banaka, kojima će biti uskraćeno da u zajedničkim izjavama pominju "rat u Ukrajini", saopštio je dobro upućen izvor.

To bi značilo da se odstupa od dogovora koji su lideri postigli prošle godine na Baliju kada su pozvali na jedinstvo i globalni razvoj. 

Ponovno otvaranje debate o terminologiji koji se odnosi na Rusiju i Ukrajinu rizikuje da zaseni druge prioritete koje je Indija postavila kao ovogodišnji domaćin, navodi izvor.

Zvaničnici u Indiji takođe su izrazili zabrinutost da će sastanak G20 liderima poslužiti za raspravu o dodatnim sankcijama Rusiji, što bi skrenulo pažnju sa drugih, prioritetnih tema.

Portparol indijskog ministarstva finansija odbio je da komentariše ove navode, prenosi "Blumberg".

U događaju od najvećeg značaja indijskog predsedavanja G20 do sada, šefovi finansija i centralni bankari sastaće se u Bangaloru od 24. do 25. februara kako bi razgovarali o pitanjima kao što su otpisivanje dugova siromašnijim zemljama, globalnim ekonomskim i političkim predikcijama i poreskim aranžmanima.

Geopolitički značaj Indije za SAD i njene saveznike je porastao zajedno sa američkim tendencijama da sputaju uspon Pekinga, dok istovremeno Indija održava bliske veze sa Rusijom u pokušaju da obezbedi jeftiniju energiju i oružje. 

image