Svet

Sastanak Šolca i Modija: Ukrajinsko pitanje u fokusu

Razgovaralo se o složenosti tekućeg sukoba Rusije i Ukrajine, koliko on utiče na zemlje u razvoju, ali i o neophodnosti postizanja mira
Sastanak Šolca i Modija: Ukrajinsko pitanje u fokusu© Tanjug/AP Photo/Manish Swarup

Situacija u Ukrajini bila je u fokusu razgovora indijskog premijera Narendre Modija i nemačkog kancelara Olafa Šolca koji boravi u poseti Nju Delhiju, rekao je prvi zamenik ministra spoljnih poslova Indije Vinaj Kvatra, a prenele su "RIA Novosti".

On je naveo da je pažnja bila posvećena složenosti tekućeg sukoba Rusije i Ukrajine, kao i tome koliko on utiče na zemlje u razvoju i šta Indija i Nemačka mogu da urade kako bi osigurale da zemlje u razvoju budu pošteđene od posledica ovog konflikta.

"Razgovaralo se i o preduzimanju koraka za jačanje mira, dijaloga i diplomatije kako bismo svi mogli da pronađemo dobro rešenje za trenutnu situaciju između Rusije i Ukrajine", rekao je Kvarta.

On je napomenuo da mir ne koristi samo dvema zemljama u sukobu, već i onima u razvoju jer su neke od najozbiljnijih posledica rusko-ukrajinskog konflikta problemi sa hranom, gorivom i đubrivima, što najviše pogađa upravo ove države.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše kineski mirovni plan za Ukrajinu, zvaničnik indijskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da smatra da nije u redu da govori o planu Pekinga i da bi za njega trebalo pitati kinesku stranu.

Šolc boravi u dvodnevnoj poseti Indiji tokom koje bi trebalo da se sastane i sa indijskim predsednikom Draupadijem Murmuom.

Kako je saopšteno iz indijskog Ministarstva spoljnih poslova, poseta nemačkog kancelara "ojačaće saradnju u oblasti bezbednosti i odbrane, doprineti radu na bližim ekonomskim vezama, povećati mogućnosti za mobilnost talenata i dati strateške smernice za tekuću saradnju u oblasti nauke i tehnologije".

image