Svet

Klinton: Žalim što sam ubedio Ukrajinu da odustane od nuklearnog oružja

Rusija ne bi započela Specijalnu vojnu operaciju da su Ukrajinci imali ovu vrstu oružja, kaže bivši američki predsednik
Klinton: Žalim što sam ubedio Ukrajinu da odustane od nuklearnog oružja© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Bivši predsednik SAD Bil Klinton izjavio je da žali što je 1994. godine, kada je potpisan memorandum u Budimpešti, ubedio Ukrajinu da odustane od nuklearnog oružja.

"Osećam se lično odgovornim jer sam Ukrajince naterao da se odreknu nuklearnog oružja. I niko od njih ne misli da bi Rusija izvela ovaj trik da je Ukrajina imala svoje nuklearno oružje", rekao je Klinton u intervjuu za irsku televiziju "RTE".

On je dodao da su se "Ukrajinci bojali da odustanu od ove vrste oružja, jer su mislili da je to jedina stvar koja će ih zaštititi od Rusije".

Klinton je naglasio da "Evropa i SAD treba da nastave da podržavaju Ukrajinu, čak i ako ona u nekom trenutku odluči da pređe na mirovne pregovore sa Rusijom".

"Možda će doći vreme kada ukrajinska vlada odluči da može da smisli mirovni sporazum sa kojim mogu da žive, ali mislim da ne treba da ih svi napustimo", dodao je bivši američki predsednik.

Podsetimo, memorandum u Budimpešti potpisali su 5. decembra 1994. lideri Ukrajine, Rusije, Velike Britanije i Sjedinjenih Država. U skladu sa ugovorom, Ukrajina je eliminisala svoj nuklearni arsenal, a Rusija, SAD i Velika Britanija garantovale su bezbednost Kijevu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je 10. februara 2022. godine, posle sastanka sa britanskom koleginicom Liz Tras, podsetio na konferenciji za novinare da je "Budimpeštanski memorandum pratila deklaracija koju su potpisale Francuska i Ukrajina, a kojom se od svih učesnika zahteva da ne dozvole svako kršenje principa OEBS-a uključujući princip poštovanja prava nacionalnih manjina".

Međutim, Ukrajina i dalje potpuno ignoriše ovaj dokument.

image