Svet

"Njegova figura poprima lik mučenika": Održano prvo saslušanje igumana Kijevsko-pečerske lavre

Zbog činjenice da tokom razmatranja molbe za određivanje mere zabrane nije pružen adekvatan dokaz, advokati su podneli zahtev za upoznavanje sa materijalom predmeta, rekao je advokat Lavre protojerej Nikita Čekman
"Njegova figura poprima lik mučenika": Održano prvo saslušanje igumana Kijevsko-pečerske lavre© Tanjug/AP Photo/Mstyslav Chenov

Rusija zahteva hitno oslobađanje igumana Kijevsko-pečerske lavre, mitropolita Pavla koji se nalazi u kućnom pritvoru i traži da mu se ukaže potrebna medicinska pomoć, izjavio je specijalni predstavnik Ministarstva inostranih poslova Rusije Genadij Askaljdovič.

Kako je istakao, Moskva je duboko zabrinuta za sudbinu vladike Pavla koji se nalazi u kućnom pritvoru "u elektronskim okovima".

"Za ljude dobre volje njegova figura poprima lik mučenika za pravoslavnu meru. S tim u vezi, izjava Vladimira Zelenskog koji je rekao da je Ukrajina teritorija sa najvećom verskom slobodom predstavlja vrhunac cinizma. Zahtevamo hitno oslobađanje mitropolita Pavla i pružanje odgovarajuće medicinske pomoći", rekao je ruski diplomata.

Kako je dodao, ukrajinske vlasti svojim postupcima protiv Kijevsko-pečerske lavre "uporno nastavljaju sa politikom moralnog terora protiv sugrađana i vernika, i to u vreme Velikog posta".

"Sigurni smo da će uskoro uslediti posledice za učinjeno. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i svi bogoborci sa vlasti platiće za svoja grešna dela i zauvek će ih pratiti sramna slava progonitelja UPC", rekao je diplomata Askaljdovič.

Prvo saslušanje mitropolita: Svedoči i sarađuje

Savez pravoslavnih novinara (UOJ) saopštio je da je juče održano prvo saslušanje namesnika Kijevsko-pečerske lavre mitropolita Pavla koji je "osumnjičen za raspirivanje međureligijske mržnje".

"Juče, 4. aprila 2023. godine, održano je prvo saslušanje mitropolita Pavla kao osumnjičenog. Odbrana smatra da je sumnja protiv episkopa neosnovana", rekao je advokat Kijevsko-pečerske lavre protojerej Nikita Čekman i dodao da mitropolit svedoči i sarađuje.

Dodaje se da zbog činjenice da tokom razmatranja molbe za određivanje mere zabrane nije pružen dokaz, advokati su podneli zahtev za upoznavanje sa materijalom predmeta. Prema navodima, taj zahtev još nije ispunjen.

Kako su ranije saopštili advokati mitropolita Pavla, deo optužbi protiv njega zasnivaju se na pozivanju na snimke Službe bezbednosti Ukrajine. Originalni audio snimci na CD-u trebalo je da budu dostavljeni odbrani 1. aprila tokom zasedanja u sudu, što nije učinjeno.

Podsetimo, Ševčenkovski okružni sud Kijeva stavio je 1. aprila u kućni pritvor namesnika Lavre mitropolita Pavla na dva meseca, a takođe je zabranio komunikaciju sa vernicima. Mitropolit je optužen za izazivanje međureligijske mržnje zbog kritike raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) i podrške delovanju Ruske Federacije u Ukrajini.

Uprava rezervata Kijevo-pečerske lavre je 10. marta objavila raskid zakupa na neodređeno vreme objekata kanonske UPC i naredila monasima da napuste teritoriju pre 29. marta. Iguman Lavre, mitropolit Pavle, nazvao je ove radnje "nezakonitim i najavio odbijanje bratije da napusti manastir". Sluge Lavre podnele su tužbu tražeći da osporavaju prava na manastir.

Mitropolit je naglasio da oko "Lavre ne može biti kompromisa i da će bratija stajati do kraja". Prema njegovim rečima, raskid ugovora o zakupu zgrada Lavre je nemoguć jednostrano, potrebna je odluka suda, kao i da je podneta tužba o nedopustivosti raskida ugovora o zakupu Privrednom sudu Kijeva.

image