Svet

Bura u Francuskoj se ne stišava: Propao sastanak sindikata i premijerke, protesti se nastavljaju

Premijerka Francuske Elizabet Born kaže da je otvorena za dalje razgovore, ali da neće odustati od izmene starosne granice za odlazak u penziju
Bura u Francuskoj se ne stišava: Propao sastanak sindikata i premijerke, protesti se nastavljaju© Tanjug/AP Photo/Laurent Cipriani, File)

Sastanak premijerke Francuske Elizabet Born i sindikata nije doneo rezultate i predstavnici udruženja radnika saopštili su da će nastaviti da se bore protiv penzione reforme koja predviđa povećanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine.

Razgovori koji su održani danas trajali su jedan sat i prvi su između sindikata i vlade predsednika Emanuela Makrona otkako su u zemlji sredinom januara izbile masovne demonstracije.

Lideri sindikata su bili jedinstveni u izjavi da je sastanak bio neuspešan.

"Odlučili smo da stavimo tačku na ovaj beskorisni sastanak. Premijerka je odlučila da nas vrati na ulice", rekla je Sofi Bine, novoizabrana liderka sindikata CGT, drugog po veličini u Francuskoj.

Born je novinarima rekla da je otvorena za dalje razgovore, ali da neće odustati od izmene starosne granice za odlazak u penziju.

Aktivisti CGT-a izrazili su svoje nezadovoljstvo kačenjem transparenta na Trijumfalnu kapiju.

Podsetimo, francuska vlada kaže da je neophodno povećati starosnu granicu za odlazak u penziju kako bi se uravnotežio penzioni budžet, a sindikati tvrde da se novac može naći na drugom mestu. 

Predstavnici sindikata takođe se žale da ih vlada ne sluša uprkos višenedeljnim protestima i nemirima.

Šef sindikata CFDT Loran Berger pozvao je radnike da se pridruže novim protestima koji su zakazani za sutra. Prema njegovim rečima, velika većina ljudi se protivi reformama penzionog sistema, a "odlučnost sindikata da se protiv njih bori je nepokoljebljiva".

Vođa sindikata CFTC rekao je da su premijerki danas poručili da je jedini način izlaz iz ćorsokaka da vlada povuče reformu.

image