Svet

"Politiko": Francuska gorela tokom sinoćnih protesta zbog reforme penzionog sistema

Demonstranti gađali i palili zgrade širom zemlje
"Politiko": Francuska gorela tokom sinoćnih protesta zbog reforme penzionog sistema© Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

Napeti protesti zbog reforme penzionog sistema u Francuskoj eskalirali su tokom noći kada su demonstranti počeli da gađaju zgrade u Parizu i pale vatru na ulicama, piše "Politiko".

"Bilo je mnogo protesta, a neki su trajali do kasno sinoć i prerasli u nasilne, posebno u Parizu", rekao je ministar unutrašnjih poslova Francuske Žerald Darmanin za TV kanal "Si-njuz".

Prema njegovim rečima, u Parizu su zabeležena 903 požara uličnog mobilijara ili đubreta, a 457 osoba je uhapšeno tokom noći širom zemlje. Do sada je povređen 441 policajac, dok je broj povređenih demonstranata teško proceniti, pišu lokalni mediji.

Inače, širom Pariza je 9.600 tona smeća na ulicama, jer đubretari štrajukuju.

Demonstranti su gađali javne zgrade u nekoliko gradova širom zemlje, posebno u Nantu, Renu i Bordou - gde su vrata gradske kuće zapaljena, navodi AFP.

Demonstracije u četvrtak su okupile su nešto više od milion građana, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova, dok su iz unije sindikata naveli da je na ulicama bilo 3,5 miliona Francuza.

Građani su na ulicama već danima zbog nepopularne reforme penzionog sistema kojom je starosna granica za odlazak u penziju podignuta sa 62 na 64 godine.

image