Svet

Kina odgovorila NATO-u: Preuzmite odgovornost za Ukrajinu umesto što nas kritikujete

Peking je uvek zauzimao objektivan i pošten stav po pitanju ukrajinske krize, a on je i inicijator političkog rešavanja tog sukoba, pristalica promovisanja pomirenja i pregovora, poručuje portparolka kineskog MSP Mao Ning
Kina odgovorila NATO-u: Preuzmite odgovornost za Ukrajinu umesto što nas kritikujeteGetty © Photo by Feng Li/Getty Images

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine Mao Ning izjavila je da SAD i NATO moraju da preuzmu odgovornost za ukrajinsko pitanje i da Alijansa nema pravo da kritikuje Kinu ili vrši pritisak na nju.

"Kina je uvek zauzimala objektivan i pošten stav po pitanju ukrajinske krize. Peking je inicijator političkog rešavanja krize, pristalica promovisanja pomirenja, pregovora i uživa podršku većine zemalja u međunarodnoj zajednici", rekla je Mao Ning.

Ona je napomenula da kineski stav o političkom rešenju ukrajinske krize sveobuhvatno odražava odgovarajući stav, a da će istorija na kraju pokazati ko zaista stoji na strani pravde.

"Što se tiče odgovornosti o ukrajinskom pitanju, mislim da SAD i vojni blokovi kao što je NATO, treba da preuzmu odgovornost, jer Alijansa nema pravo da kritikuje Kinu niti da vrši pritisak na nju", navela je.

Podsetimo, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da "Alijansa prati jačanje saradnje između Rusije i Kine i da u tom kontekstu namerava da poveća interakciju sa partnerima u Indo-pacifičkom regionu".

On je naglasio da je "Kina odbila da osudi Specijalnu vojnu operaciju, podržava rusku ekonomiju i propagandu". Istovremeno, Stoltenberg je upozorio Kinu da "ne isporučuje oružje Rusiji", rekavši da bi to bila "istorijska greška" i "da bi imalo značajne posledice".

Krajem februara Kina je objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o ukrajinskoj krizi i pozvala na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore. Među glavnim tačkama su: potreba da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, obnavljanje direktnog dijaloga Moskve i Kijeva, poziv da se spreči dalja eskalacija.

U dokumentu pod nazivom "Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize", kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

Peking se takođe usprotivio zloupotrebi jednostranih sankcija u kontekstu ukrajinskog sukoba, pošto one ne pomažu u rešavanju krize.

image