Svet

Ruski ministar upozorio na "haos" na Arktiku

"Naši takozvani zapadni partneri povukli su jednostrane neprijateljske poteze u Arktičkom savetu. Takvi potezi destabilizuju Arktik", rekao je ruski ministar nadležan za razvoj Arktika
Ruski ministar upozorio na "haos" na Arktikuwww.globallookpress.com © Alejandro Pena/Keystone Press Agency

Ruski ministar nadležan za razvoj Artika rekao je za RT da tekući prekid ključnih napora u tom regionu rizikuje da izazove "haos" u budućnosti.

Saradnja u okviru Arktičkog saveta suspendovana je prošle godine nakon što su zapadne članice odlučile da bojkotuju Moskvu zbog ukrajinske krize.

"Naši takozvani zapadni partneri povukli su jednostrane neprijateljske poteze u Arktičkom savetu. Takvi potezi destabilizuju Arktik", rekao je Aleksej Čekunkov.

Arktički savet je međuvladino telo zaduženo za pitanja koja se tiču regiona i njegovog autohtonog naroda. Savetom je predsedavala Rusija kada su tenzije u Ukrajini eskalirale u otvoreni sukob u februaru 2022. godine.

Ostalih sedam članica je zatim odlučilo da prekine svaki kontakt sa Moskvom, čime je praktično zamrznuta otprilike polovina od oko 130 zajedničkih projekata koji su bili u toku. Tokom naredne godine, Rusija se fokusirala na svoju arktičku agendu.

Čekunkov, koji je na čelu Ministarstva za razvoj Dalekog istoka i Arktika, smatra da je ovakva situacija neodrživa.

"Možemo da uradimo nešto na Arktiku samo na osnovu zajedničkih napora", rekao je on. "Ako polovina Arktika živi po pravilima Ruske Federacije, a druga polovina po drugačijim propisima, onda će takva situacija izazvati haos", istakao je.

Norveška ne želi da njeni ministri idu u Rusiju

Moskva će sledećeg meseca predati predsedavanje Savetom Oslu. Prošle nedelje, norveška vlada je objavila svoj program za rukovođenje organizacijom. Plan je fokusiran na klimatske promene i održivi razvoj.

Norveška je odbila ruski poziv da prisustvuje ceremoniji prenosa predsedništva i umesto toga želi da to obavi na daljinu.

"Ne dolazi u obzir da visoki politički zvaničnici idu na ministarski događaj u Rusiju i mi smo to jasno saopštili Rusiji", objasnio je za Rojters zamenik norveškog ministra spoljnih poslova Ejvind Vad Peterson.

Pored Rusije i Norveške, Arktički savet uključuje i Kanadu, Dansku, Finsku, Island, Švedsku i SAD.

"Militari tajms" je početkom februara izvestio da je američka Nacionalna garda na Arktiku sprovele vojne vežbe kao pripremu za sukob koji bi mogao da nastane usred otopljavanja regiona.

NATO i Rusija su poslednjih godina drastično povećali broj vojnih vežbi u ovom regionu. Kineska i ruska vojska sprovele su zajedničke vojne vežbe u Beringovom moru u septembru prošle godine, dok je Norveška podigla stepen vojne pripravnosti mesec dana kasnije.

image