Svet

Rusofobija: Muzičarka napustila orkestar jer ne želi da svira rusku muziku

Sparnina je dobila izvesnu podršku među kolegama
Rusofobija: Muzičarka napustila orkestar jer ne želi da svira rusku muzikuGetty © Getty Images for NAMM

Violinistkinja Marta Sparnina iz Letonije odlučila je da napusti orkestar u kome je radila više od dve decenije kako bi izbegla da izvodi rusku muziku ruskih autora.

Naime, ona je ovu odluku donela nakon što je zahtev da ne izvodi muziku kompozitora iz Rusije odbijen. Ona tvrdi da je "promovisanje ruske kulture pogrešno usred sukoba u Ukrajini".

"Biramo rusku muziku za naše turneje i dajemo joj na popularnosti, voljno ili ne, u vreme kada verujem da bi trebalo da bude ućutkana", kazala je Sparnina.

Normunds Šne, umetnički direktor letonskog državnog kamernog orkestra Sinfonieta Riga, odbacio je tu ideju i pojasnio da odluke o muzičkom programu donosi on.

"Mi u principu nemamo kolektivnu raspravu o repertoaru. Ljudi znaju gde dolaze da rade, oni poznaju mene i moje principe pri izboru repertoara", rekao je Šne.

LTV javlja da je Sparnina je u početku nastojala da ostane deo orkestra i da joj je tada dozvoljeno da uzme neplaćene slobodne dane kako bi izbegla izvođenje ruske muzike. Međutim, rukovodstvo je odbilo njen zahtev, tvrdeći da bi to predstavljalo loš presedan.

Sparnina je dobila izvesnu podršku među kolegama, a 11 osoba reklo je da je na njenoj strani. Osam muzičara branilo je rusku muziku, a troje je reklo da bi orkestar mogao da zabrani dela savremenih ruskih umetnika. LTV javlja da se ne očekuje da će drugi slediti njen primer i napustiti orkestar.

Nakon pokretanja Specijalne vojne operacije Moskve u Ukrajini, usledio je talas napada na ruske umetnike. Ministar kulture Litvanije Simonas Kairis izneo je tvrdnje da Moskva koristi kulturu kao "oružje" i pozvao na "mentalni karantin".

Njegov letonski kolega Nauris Puntulis rekao je za LTV da bi odustao od ruske muzike da je na poziciji direktora orekstra, ali i naveo da nije posao vlade da donosi ove odluke.

image