Svet

Trka u "naoružavanju" optičkim kablovima: Kina planira novu mrežu koja će parirati američkoj

Tri kineske kompanije koje su istupile iz projekta podmorskih optičkih kablova koji bi išao od Singapura do Francuske, nakon što je Vašington lobiranjem istisnuo kineskog izvođača radova iz dogovora zarad američkog, sada planiraju novu mrežu, saznaje Rojters
Trka u "naoružavanju" optičkim kablovima: Kina planira novu mrežu koja će parirati američkojwww.globallookpress.com © Rolf Vennenbernd/dpa

Kineske državne telekomunikacione kompanije razvijaju podmorsku mrežu optičkih internet kablova u vrednosti od 500 miliona dolara, a koja će povezati Aziju, Bliski Istok i Evropu, kako bi se takmičile sa sličnim projektom koji podržavaju SAD, izjavile su četiri osobe uključene u dogovore za Rojters.

Britanska agencija ističe da kineski projekat još jedan dokaz tekućeg tehnološkog rata Pekinga i Vašingtona, koji bi, kako se navodi, podeliti internet do srži.

Mreža koju planiraju tri kineske kompanije — "Čajna telekom", "Čajna mobajl limited" i "Čajna unikom" — predstavlja jednu od najnaprednijih mreža tog tipa, kažu izvori.

Kabl će izgraditi i postaviti kineska firma "Ejč Em En Tehnolodžis", koji će za projekat dobiti subvencije od kineske vlade.

Rojters je prethodno objavio izveštaj u kojem, pozivajući se na izvore, navodi da je Vašington istisnuo "Ejč-Em-En" iz ugovora o izgradnji sličnog podmorskog kabla koji ići od Singapura do Francuske, preko Bliskog Istoka i Afrike.

Britanska agencija je tom prilikom navela da se međunarodni konzorcijum telekomunikacionih kompanija, koji je finansirao projekat, opredelio za skupljeg američkog izvođača "Sab koma", nakon što je Vašington kompanijama u pojedinim zemljama ponudio novčane grantove, a konzorcijum ubeđivao da ne izabere "Ejč Em En" za izvođača zato što će on biti sankcionisan, što je potom i učinjeno.

U Rojtersovom izveštaju je ujedno ukazano da je Vašington sabotirao nekoliko projekata koji su za cilj imali spajanje SAD sa Hong Kongom.

Više od 95 odsto međunarodnog internet saobraćaja odvija putem podvodnih optičkih kablova, a stručnjaci su za Rojters ukazali da ti kablovi predstavljaju "rudnik zlata" za svetske obaveštajne službe.

"Kineska" mreža kao odgovor na "američku"

Novi kineski kabl pod nazivom "EMA" (Evropa-Bliski istok-Azija) povezaće Hong Kong sa kineskom ostrvskom provincijom Hainan, odakle nastavlja put do Singapura, Pakistana, Saudijske Arabije, Egipta, a konačno i Francuske, rekla su četiri izvora za Rojters pod uslovom anonimnosti.

"EMA" je osmišljena kao direktan pandan američkom "Si-Mi-Vi6" koji konstruiše "Sab kom", nakon što je "Ejč-Em-En" istisnut iz ugovora.

Izvori navode da su tri kineske kompanije započele planiranje projekta nakon što su istupile iz konzorcijuma koji je finansirao "Si-Mi-Vi6" usred lobiranja Vašingtona.

Kineske kompanije su o novom projektu potpisale zasebne memorandume o razumevanju sa četiri telekomunikacione kompanije koje će ga koristiti, uključujući francuski "Oranž", "Pakistan telekomjunikejšn kompani", "Telekom Egipat" i "Zain Saudijska Arabija".

Kineske kompanije takođe vode pregovore sa kompanijom "Singapur komjunikejšns limited", dok stupaju u kontakt i sa drugim zemljama u Aziji, Africi i Bliskom Istoku kako bi se pridružile konzorcijumu, kažu izvori, i dodaju da se završetak radova očekuje do 2025. godine.

Početak doba podeljenog interneta?

Kina će od nove mreže imati stratešku korist u borbi sa SAD, rekao je jedan od izvora Rojtersu.

Prvo, ona će uspostaviti super-brzu internet vezu između Hong Konga, Kine i većeg dela ostatka sveta, nešto što Vašington želi da izbegne. Drugo, kineskim telekom operaterima koje podržava Peking daje veći doseg i zaštitu u slučaju da budu isključeni iz kablova koje podržavaju SAD u budućnosti.

Izgradnja paralelnih kablova koje podržavaju SAD i Kina između Azije i Evrope je bez presedana, rekle su četiri osobe uključene u projekat.

To je takođe rani znak da bi globalna internet infrastruktura, uključujući kablove, centre podataka i mreže mobilnih telefona, mogla da postane podeljena u narednoj deceniji, izjavila su za Rojters dva bezbednosnih analitičara.

"Čini se da idemo putem koji će stvoriti jedan internet koji predvode gde će postojati internet SAD i internet predvođen Kinom," rekao je za Rojters stručnjak za bezbednost iz RAND instituta Timoti Hit. "Što se više SAD i Kina odvajaju u domenu informacionih tehnologija, to postaje teže obavljati globalnu trgovinu i osnovne funkcije", dodao je on.

Borba oko internet hardvera odražava sukob koji se odvija oko aplikacija društvenih medija i pretraživača koje su kreirale američke i kineske firme, ocenjuje Rojters.

image