Svet

Američki špijuni tvrde: TikTok je Pekingov trojanski konj

NSA tvrdi da kineska aplikacija predstavlja pretnju po sajber bezbednost
Američki špijuni tvrde: TikTok je Pekingov trojanski konjGetty © Mary Turner / Stringer

Šef jedinice za sajber bezbednost američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA) Rob Džojs nazvao je TikTok "trojanskim konjem Pekinga", tvrdeći da aplikaciju za deljenje snimaka Kina koristi za prikupljanje ličnih podataka Amerikanaca.

Džojs je pozvao Vašington da počne da nadgleda kineskog tehnološkog giganta "BajtDens" koji je vlasnik TikToka kako bi se izbegli eventualni budući bezbednosni incidenti.

"Zašto biste trojanskog konja doveli u tvrđavu? Zašto biste doneli tu sposobnost u SAD kada Kinezi mogu da manipulišu podacima kako bi ili uključili stvari koje žele da predstave našem stanovništvu – materijal za podele – ili uklonili stvari koje ih predstavljaju u lošem svetlu." 

Izvršni direktor TikTok-a Šu Ču sastao se ranije sa američkim zakonodavcima u Predstavničkom domu posle sve učestalijih poziva da se popularna aplikacija zabrani.

Zakonodavci i stručnjaci za sajber bezbednost već mesecima izražavaju zabrinutost zbog pristupa "BajtDensa" ličnim podacima 150 miliona korisnika TikToka mesečno u SAD.

U novembru je direktor FBI Kris Rej upozorio da bi kineska vlada mogla da koristi aplikaciju za prikupljanje podataka američkih korisnika, pa čak i da preuzme kontrolu nad njihovim softverom za mobilne uređaje. Nakon njegovih komentara, američka savezna vlada i 25 državnih administracija zabranile su TikTok na uređajima koje koriste za rad.

I TikTok i Peking su više puta negirali optužbe. Na saslušanju, Ču je rekao da TikTok ne predstavlja veću pretnju od rivalskih platformi, uključujući Jutjub i Instagram, i naglasio da je njegova kompanija temeljnije obezbeđivala informacije korisnika od američkih firmi.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning je ponovio da Kina "veoma ozbiljno shvata privatnost i bezbednost podataka" i "nikada nije tražila i nikada neće tražiti od bilo koje kompanije ili pojedinca da prikuplja ili pruži podatke, informacije ili obaveštajne podatke koji se nalaze u inostranstvu protivno lokalnim zakonima.

image