Svet

Tridesetak raketa lansirano iz Libana ka Izraelu

Niko nije preuzeo odgovornost za raketni napad, a usledio je nakon što je Hezbolah obećao da će preduzeti "mere" zbog tekućih tenzija između Izraelaca i Palestinaca i nedavnih sukoba u džamiji Al-Aksa
Tridesetak raketa lansirano iz Libana ka IzraeluGetty © Daniel Carde / Stringer

Sirene za vazdušni napad oglasile su se u četvrtak popodne širom severnog Izraela usred izveštaja o raketnom napadu iz Libana. PVO sistem "Gvozdena kupola" presreo je najmanje jedan projektil, potvrdile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Izraelska spasilačka služba "Magen David Adom" saopštila je da je najmanje jedna osoba lakše povređena gelerima, dok je jedna žena povređena dok je trčala ka skloništu. Trenutno nema izveštaja o materijalnoj šteti.

Ubrzo potom, izraelska vojska je artiljerijom granatirala južni Liban, rekla su Rojtersu dva libanska bezbednosna izvora. Oni su potvrdili da su najmanje dva raketna napada na Izrael potekla iz te zemlje.

Izrael navodno koordinira odgovor, navodi se u izveštajima, a Benjamin Netanijahu će održati sastanak vlade kako bi procenio situaciju nakon što je otprilike 25-30 raketa lansirano prema zapadnoj Galileji, prenela je Al Džazira.

Tokom napada ispaljeno je ukupno 30 raketa, javila je izraelska javna televizija Kan. Najmanje pet je izbeglo izraelski PVO.

Do sada nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napade, a libanska vojska i Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) takođe nisu izdale saopštenja.

Raketni napad usledio je nakon što je Hezbolah sa sedištem u Libanu obećao da će preduzeti "mere" zbog tekućih tenzija između Izraelaca i Palestinaca. Nedavno su izbili sukobi u džamiji Al-Aksa, poznatoj i kao Brdo hrama, u Jerusalimu.

Međutim, izvor blizak Hezbolahu rekao je Al-Arabiji da grupa ne stoji iza današnjeg napada.

"Nemamo nikakve veze sa raketnom paljbom", naveo je izvor.

Drugi izvor je rekao da iza incidenta stoje neodređene "palestinske frakcije".

Teško naoružane izraelske snage bezbednosti ušle su u džamiju Al-Aksa u sredu sukobivši se sa stotinama palestinskih mladića koji su se zabarikadirali unutar jednog od najsvetijih islamskih mesta.

Policija je protiv Palestinaca upotrebila šok bombe, gumene metke i suzavac. Označili su ih kao "vandale" i optužili da su bacali vatromet i druge projektile na policajce. Oko 400 Palestinaca je privedeno, a desetine su povređene.

image