Svet

Turska: Švedska još daleko od pristupa NATO-u

Borba protiv terorizma važan uslov za verifikaciju Ankare za članstvo Švedske u NATO, rekao je turski ministar spoljnih poslova
Turska: Švedska još daleko od pristupa NATO-uwww.globallookpress.com © Mustafa Kaya/XinHua

Tursko odobravanje članstva Švedske u NATO-u je na "dugom štapu", uprkos izjavama generalnog sekretara Alijanse i zvaničnog Stokholma, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je nakon ceremonije pristupanja Finske da je i Švedska ispunila sve uslove za pristupanje Severnoatlantskom savezu.

Turski šef diplomatije Čavušoglu, sa druge strane, naglasio je da je borba protiv terorizma važan uslov za verifikaciju Ankare za članstvo Švedske u NATO.

"Uprkos izjavama generalnog sekretara Stoltenberga i švedskih zvaničnika da su svi uslovi ispunjeni, još smo daleko", rekao je Čavušoglu u intervjuu za turski "A Haber".

Do početka 2023. prijave Švedske i Finske ratifikovalo je 28 od 30 zemalja NATO-a, ali su Mađarska i Turska prikočile proces. U noći 31. marta završena je ratifikacija finske aplikacije u NATO od strane svih članica Alijanse. Švedski zahtev još nije dobio mađarsko i tursko odobrenje.

Za prijem u savez potrebno je odobrenje svih njenih članica. 

image