Svet

Gore od "Vikiliksa": Pentagon "češlja" procurela dokumenta ali i svoje redove

Rojters navodi da je Pentagon pregledao više od 50 dokumenata pod oznakom "Tajno" i "Strogo poverljivo"
Gore od "Vikiliksa": Pentagon "češlja" procurela dokumenta ali i svoje redove© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Američke agencije za nacionalnu bezbednost uveliko rade na ispitivanju koja je osoba ili grupa mogla da ima sposobnost i motivaciju da objavi desetine poverljivih dokumenata Pentagona koji su pokazali da Vašington na isti način tretira i saveznike i neprijatelje.

Neimenovani američki zvaničnici sa kojima je Rojters razgovarao kažu da bi curenje moglo biti najštetnije objavljivanje informacija američke vlade od objavljivanja hiljada dokumenata na "Vikiliksu" 2013. godine.

Rojters navodi da je Pentagon pregledao više od 50 dokumenata pod oznakom "Tajno" i "Strogo poverljivo" koja već nedeljama kruže po medijima i otkrivaju stepen ranjivosti ukrajinske vojske i informacije o saveznicima, uključujući Izrael, Južnu Koreju i Tursku.

Rojters nije nezavisno proverio autentičnost dokumenata, a mnogi stručnjaci sumnjaju u njihovu autentičnost. Američki zvaničnici sada tvrde da su neki dokumenti koji daju procene žrtava u Ukrajini "izmenjeni" kako bi se, navodno, umanjili ruski gubici.

Ministarstvo pravde pokrenulo je krivičnu istragu zbog objavljivanja dokumenata, dok agencije za nacionalnu bezbednost ispituju načine na koje obaveštajna zajednica deli najpoverljivije tajne unutar američke vlade, odnosno ko sve ima pristup. Preliminarni rezultati pokazali su da hiljade ljudi u administraciji ima pristup podacima.

Jedan od zvaničnika sa kojima je Rojters razgovarao tvrdi da Pentagon nije znao za curenje do prošle nedelje.

Iako se čini da je objavljivanje najozbiljnije javno curenje poverljivih informacija poslednjih godina, zvaničnici kažu da ono nije dostiglo razmere i obim od 700.000 dokumenata, video snimaka i diplomatskih depeša koje su se pojavile na veb stranici "Vikiliks" 2013. godine.

Poverljivi podaci pojavili su se na internetu početkom marta i postepeno su i mediji počeli da izveštavaju o tome, a pojavile su se i teoriji da je za curenje odgovorna krtica u američkim redovima.

Sa druge strane, Danijel Hofman, bivši visoki oficir CIA, tvrdi da je, s obzirom na prethodne aktivnosti moskovskih obaveštajnih agencija, "velika verovatnoća" da su ruski operativci postavili dokumente koji se odnose na Ukrajinu i slabosti njene vojske, u okviru operacije dezinformisanja.

On je rekao da su takve operacije "klasična" praksa ruskih špijunskih službi da puste autentična dokumenta u koja su ubacili lažne informacije.

Čini se da je cilj, kako je rekao, da se izazove raskol između Ukrajine i Sjedinjenih Država, najvećeg pružaoca vojne podrške Kijevu.

Curenje je izazvalo rekacije i drugih zemalja, šokiranih da su se kao saveznici našli pod lupom SAD, iako to nije neuobičajeno za Amerikance, navodi Rojters.

Majkl Malroj, bivši visoki zvaničnik Pentagona, pokušao je da ublaži posledice.

"Naravno da je neprijatno kada ove aktivnosti postanu javno otkrivene. To može da izazove kratkoročne probleme u odnosima, ali verujem da će dugoročno zajednički interesi između zemalja i dalje biti jaki", rekao je on.

image