Svet

Da li će Nemačka ugasiti nuklearne elektrane?

Odluka o odustajanju od nuklearne energije već je jednom odložena prošle godine zbog nestašice energenata, što je pak posledica sankcija uvedenih Rusiji
Da li će Nemačka ugasiti nuklearne elektrane?© Tanjug/Armin Weigel/dpa via AP

Samo nekoliko dana pre gašenja poslednje nuklearne elektrane u Nemačkoj istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da su ispitanici mahom protiv tog poteza.

Naime, prema tamošnjem Zakonu o atomskoj energiji, nuklearne elektrane prestaju s radom 15. aprila. Međutim, većina Nemaca protivi se tom potezu, prenela je nemačka novinska agencija DPA.

Prema anketi koju je sproveo institut INSA za nemački list "Bild am zontag", 52 odsto ispitanika smatra da je pogrešno isključiti s električne mreže poslednje tri nuklearne elektrane, dok 37 odsto podržava tu odluku. Jedanaest posto ispitanika bilo je suzdržano.

Sve nemačke nuklearne elektrane trebalo je da budu ugašene do kraja 2022. a u skladu sa zelenom agendom na koju je pristala bivša kancelarka Angela Merkel nakon nuklearne katastrofe u japanskoj elektrani Fukušima 2011. godine.

Međutim, prošle godine su posledice sankcija uvedenih Ruskoj Federaciji, a s tim u vezi nestašica energenata, dovele u pitanje sposobnost najveće ekonomije u Evropi da nastavi normalno da funkcioniše, a pitanje je bilo i hoće li domaćinstva u zemlji moći da se greju.

Zato je kancelar Olaf Šolc, iz redova socijaldemokarata, i pored protivljenja koalicionih partnera, najpre stranke Zeleni, bio prisiljen da odluku o gašenju nuklearki odloži, to jest produži njihov rad do 15. aprila ove godine.

Kritičari tvrde da Nemačka, odustajući od nuklearnih elektrana, okreće leđa pristupačnom i pouzdanom izvoru energije.

image