Svet

SAD obustavlja i prodaju tableta za prekid trudnoće: Dve suprotne presude pokrenule pravnu lavinu

Budući da su klinike u jednoj trećini država u SAD prestale da izvode abortuse, pristup pilulama za prekid trudnoće postao je ključno bojno polje
SAD obustavlja i prodaju tableta za prekid trudnoće: Dve suprotne presude pokrenule pravnu lavinuwww.globallookpress.com © Baby shower West Coast Surfer/moodboard

Okružni sudija Metju Kačmarik kojeg je imenovao Donald Tramp u državi Teksas i njegov kolega koga je imenovao Barak Obama u Vašingtonu, u jednom satu doneli su dve suprotne presude o korišćenju veoma rasprostranjene pilule za abortus.

Na ovaj način pokrenut je pravni sukob koji će, prema mišljenju stručnjaka, verovatno završiti pred Vrhovnim sudom SAD-a, čije bi sudije mogle da se nađu pred još jednim testom nakon što su, u junu prošle godine, ukinuli pravo na abortus.

Stručnjaci upozoravaju da bi posledice mogle da budu veće i da bi mogle da utiču na ovlašćenja Uprave za hranu i lekove (FDA) u postupku odobravanja drugih lekova, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Sudija u Teksasu, naime je, 7. aprila proglasio nevažećim odobrenje FDA za "mifepriston", koji se koristi u kombinaciji s "misoprostolom" a koji je pre više od 20 godina odobren za upotrebu u SAD za prekid trudnoća koje su manje od 10. nedelja.

Sudija Kačmarik je naveo da je odobrenje FDA prekršilo savezna pravila koja dozvoljavaju ubrzano odobrenje određenih lekova i da nije uzelo u obzir psihološke efekte "mifepristona".

S druge strane, FDA i druge glavne medicinske organizacije tvrde da je "mifepriston" siguran za upotrebu. FDA navodi da su ovaj lek testirali četiri godine pre nego što je odobren 2000. godine.

Presuda u Teksasu jedna je od najbitnijih otkako je Vrhovni sud prošlog leta poništio presudu u slučaju "Ro protiv Vejda" koja je decenijama štitila ustavno pravo žena na abortus, piše "Fajnenšl tajms" i naglašava da pristalice prava na abortus strahuju da bi odluka sudije u Teksasu otvorila put za zabranu postupka prekida trudnoće u saveznim državama koje vode republikanci.

Administracija je već uložila žalbu na odluku saveznog sudije iz Teksasa, dok je ministar zdravlja SAD Gzavije Besera kazao da će razmotriti i druge opcije.   Moguće je, kako navodi,  da će preporučiti FDA da ignoriše odluku sudije iz Teksasa.

Presuda teksaškog sudije kojom se suspenduje odobrenje pilule "mifepriston" pokreće, kako navodi "Volstrit džornal", još jednu borbu oko prava žena na abortus.

Buduću da su klinike u jednoj trećini država u SAD prestale da izvode abortuse, pristup pilulama za prekid trudnoće postao je ključno bojno polje, ističe ovaj list dodajući da su neke američke države zabranile propisivanje tableta za abortus i nametnule druga ograničenja, dok su grupe koje podržavaju pravo na abortus podnosile tužbe.

Međutim, nova presuda menja fokus jer bi eventualna obustava prodaje tableta za abortus mogla dramatično suziti pristup postupku prekida trudnoće čak i u državama gde je bio dozvoljen, kao što su Njujork, Kalifornija i Kolorado.

Odluka sudije Kačmarika svakako neće biti konačne jer će se u nedeljama o ovom slučaju oglasiti viši sudovi, uključujući i Vrhovni sud.

Slučajevi u Teksasu i Vašingtonu ne obuhvataju isti skup pravnih pitanja, ali su presude u direktnoj suprotnosti jedna s drugom, postavljajući pitanja može li i kako FDA da poštuje obe, napisao je list dodajući da bi dve suprotne presude mogle ubrzati potrebu da Vrhovni sud interveniše u roku od nekoliko nedelja ili čak dana.

Dok pripadnici desnice i levice žele da sudovi ponovno utvrde nacionalnu politiku abortusa, stranke ne shvataju da ove odluke mogu imati dalekosežneo posledice jer mogu da dovedu do stranačkog osporavanja ostalih odluka FDA o lekovima, ocenjuje "Volstrit džornal" u uredničkom komentaru uz zaključak da regulisanje lekova nije posao sudova kao što nije ni abortus.

Pravni stručnjaci upozoravaju da bi odluka sudije Kačmarika mogla da otvori vrata pravnim izazovima u vezi sa drugim lekovima i da utiče na odluke farmaceutskih kompanija o tome koje će lekove razvijati i plasirati na tržište.

Zbog širih posledica na saveznu vlast i komercijalne interese, neki pravni stručnjaci rekli su da šest konzervativnih sudija Vrhovnog suda možda neće automatski podržati zahtev koji bi, između ostalog, mogao da potkopa autoritet FDA.

image