Svet

Podneto 185 tužbi zbog kovid vakcine u Nemačkoj: Sumnjaju da im je uništeno zdravlje

Prvo suđenje zakazano je za 28. april u sudu u Frankfurtu, a u tom slučaju, žena je tužila "Biontek" i navela da je posle vakcinisanja njihovim cepivom imala probleme sa srcem
Podneto 185 tužbi zbog kovid vakcine u Nemačkoj: Sumnjaju da im je uništeno zdravljewww.globallookpress.com © © Michael Matthey

Najmanje 185 privatnih tužbi podneto je u Nemačkoj zbog navodne štete koju je izazvalo vakcinisanje protiv virusa korona, preneo je "Špigl" pozivajući se na podatke iz advokatskih kancelarija.

Dve advokatske kancelarije iz Diseldorfa i Visbadena, kako su naveli, zastupaju 135, odnosno 50 ovakvih slučajeva pred sudom.

Tužbe su usmerene protiv sva četiri velika proizvođača vakcina protiv kovida. Upravo ove dve advokatske kancelarije i zastupaju većinu onih koji su spremni da idu na sud zbog navodnih sumnji da su im vakcine protiv kovida uticale na zdravlje.

Prvo suđenje zakazano je za 28. april u sudu u Frankfurtu. U tom slučaju, žena je tužila "Biontek" sa sedištem u Majncu i navela da je posle vakcinisanja njihovim cepivom imala probleme sa srcem. Prema rečima njenog advokata, radi se o ženi koja i sama radi u medicinskoj profesiji, a koja je želela da ostane anonimna. Stručnjaci bi trebalo da utvrde da li postoji veza između njenih srčanih problema i vakcinacije.

Prema podacima advokatske kancelarije iz Diseldorfa, kao i one iz Visbadena, od više stotina slučajeva koji su im prijavljeni oko stotinu ili manje završilo je na sudu, odnosno podignuta je tužba, dok je većina odbačena jer je procenjeno da nemaju nikakve šanse na sudu.

U osnovi, i za vakcinaciju protiv kovida 19 primenjuju se isti propisi kao i za druge lekove i medicinska sredstva. Proizvođač se može smatrati odgovornim ako je došlo do greške u proizvodnji, a ako je lek primenjen na neodgovarajući način, odgovoran je korisnik.  

U tekstu se navodi da s obzirom na broj doza koje su date tokom godina pandemije, broj tužbi je relativno mali. Prema podacima Instituta "Robert Koh", u Nemačkoj je dato oko 192 miliona doza vakcina protiv kovida do početka ove godine, a oko 65 miliona ljudi je vakcinisano barem jednom dozom.

Diseldorfski advokat Tobijas Ulbrih očekuje, kako je rekao za agenciju DPA, "okršaj stručnjaka" na sudu.

S druge strane, iz kompanije "Biontek" poručuju da ni u jednom slučaju koji su ispitivali, a gde je postojala sumnja da je vakcina odgovorna za pogoršano zdravstveno stanje, nije utvrđena veza između zdravstvenog stanja i vakcinacije.

 

 

image