Svet

Upozorenje za Bajdena i demokrate: Sve manja podrška među Latinoamerikancima uoči izbora za Kongres

Anketa agencije "Ipsos" pokazuje da vladajuća partija sve slabije stoji u jednoj od ključnih demografskih grupa
Upozorenje za Bajdena i demokrate: Sve manja podrška među Latinoamerikancima uoči izbora za Kongres© Jezael Melgoza /Unsplash

Svega nekoliko nedelja ostalo je do međuizbora u Sjedinjenim Američkim Državama, zakazanih za 8. novembar, a nedavno sprovedena anketa agencije "Ipsos" za portal "Aksios" pokazala je da sada dvostruko manje Latinoamerikanaca namerava da glasa za Demokratsku partiju nego pre dve godine na predsedničkim izborima u SAD.

Istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da bi većina, njih 33 odsto, glasala za Demokratsku stranku, 18 odsto ispitanih glasalo bi za Republikansku stranku, ali je čak 23 procenta neopredeljeno.

Poređenja radi, izlazne ankete 2020. godine, kada je Džozef Bajden izabran za predsednika, pokazala su značajno drugačiju sliku.

Naime, prenosi portal "Aksios", čak 63 odsto Latinoamerikanaa glasalo je za Bajdena a 32 odsto za, sada bivšeg, predsednika Donalda Trampa.

Nova anketa "Aksios-Ipsosa" pokazala je da je među latino populacijom došlo do erozije podrške demokratama u ovoj etničkoj grupi, najvećoj u SAD.

image