Svet

Izgubljeni u prevodu: Da li su Britanci transdžender ili ne razumeju engleski?

Brojke bi podrazumevale da je oko 0,5 odsto stanovništva trans, kao i jedan od svakih 67 muslimana
Izgubljeni u prevodu: Da li su Britanci transdžender ili ne razumeju engleski?www.globallookpress.com © Sukhomoy_ Sen/Keystone Press Agency

Popis Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS) Velike Britanije pokazao je da se 262.000 ljudi izjasnilo kao pripadnici transrodne populacije.

Regulator statistike pokušava da otkrije da li je neobično visok broj transdžendera greška, ili je posredi nedovoljno dobar engleski jezik ispitanika, piše "Telegraf".

Prema trenutnom stanju, ispada da se oko 0,5 odsto stanovništva Velsa i Engleske identifikuje pod različitim polom u odnosu na svoju biološku datost.

Brojke bi podrazumevale da je oko 0,5 odsto stanovništva trans, kao i jedan od svakih 67 muslimana.

Profesor Univerziteta u Oksfordu Majkl Bigs smatra da brojevi "nisu verodostojni" jer podaci pokazuju da se među transrodne osobe najviše ubrajaju upravo oni koji su odgovorili da se "muče sa engleskim".

"Oni kojima engleski nije maternji jezik imali su pet puta veću verovatnoću da kažu da su trans", obrazložio je svoje zapažanje profesor i dodao da statistički podaci pokazuju da su londonske opštine Njuhem i Brent, u kojima stanuje značajan broj emigranata čiji maternji jezik nije engleski, prednjače po udelu transrodnih osoba.

Istraživanje je obavljeno 2021. godine i sprovodi se svakih 10 godina, ali je ovo prvi put da se istražuje rodni identitet ispitanika.

Pitanje na koje je trebalo odgovoriti glasi "Da li je rod sa kojim se identifikujete isti kao vaš pol registrovan pri rođenju?". Kritičari su ukazali da autori ankete očigledno "nikada nisu razmišljali o tome kako će baka iz Bangladeša ili mađarski vodoinstalater razmišljati o njemu".

ONS je potvrdio da sarađuje sa Kancelarijom za statistiku i da je "moguće" da je pitanje o rodnom identitetu zbunilo učesnike.

"Nameravamo da objavimo više istraživanja na ovu temu kasnije tokom godine", rekao ej portparol ONS-a.

image