Svet

Operativna uputstva za Bajdenovu posetu pronađena na ulici u Severnoj Irskoj

Muškarac u Severnoj Irskoj na ulici pronašao "operativna uputstva" u vezi sa posetom američkog predsednika
Operativna uputstva za Bajdenovu posetu pronađena na ulici u Severnoj Irskoj© Tanjug/Aaron Chown/PA via AP

Policija u Belfastu pokrenula je istragu o narušavanju bezbednosti posete američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Uoči dolaska Bajdena u četvorodnevnu posetu Severnoj Irskoj - povodom godišnjice Sporazuma na Veliki petak - lokalne vlasti pokrenule su ogromnu bezbednosnu operaciju iz straha od terorističkih napada. Više od 300 policajaca iz Britanije poslato je u Severnu Irsku kako bi pomogli kolegama u obezbeđivanju američkog predsednika.

Kako je preneo Bi-Bi-Si, jedan prolaznik pronašao je na ulici operativna uputstva sa rasporedom policije u Belfastu tokom posete Bajdena, uključujući informacije o zatvaranju puteva i kontakt podatke policijskih službenika.

U uputstvima nisu bili uključeni lični detalji o predsedniku, njegovim zvaničnicima ili drugih zvanica.

"Svesni smo kršenja bezbednosti. Pokrenuta je istraga i obavestili smo višeg službenika za informacioni rizik", navodi se u saopštenju policije Severne Irske. "Mi izuzetno ozbiljno shvatamo bezbednost poseta visokih zvaničnika, javnosti i naših službenika i osoblja i preduzećemo odgovarajuće mere."

Policija u Severnoj Irskoj je prošle nedelje upozorila na opasnost od terorističkih napada uoči posete američkog predsednika i britanskog premijera Rišija Sunaka.

U ponedeljak su demonstranti u severnoirskom gradu Londonderiju bacili nekoliko molotovljevih koktela na policijski automobil u okviru neplaniranih demonstracija povodom obeležavanja 25. godišnjice potpisivanja Sporazuma iz Belfasta.

Lokalna policija je u utorak saopštila da je pronašla bombe kućne izrade na groblju u Londonderiju.

image