Svet

Vašington pokušava da opere skandal o dokumentima iz Pentagona: Malo vojno prisustvo SAD

Zvaničnik Bele kuće delimično potvrdio informacije o specijalnim snagama NATO-a u Ukrajini
Vašington pokušava da opere skandal o dokumentima iz Pentagona: Malo vojno prisustvo SAD© Tanjug/Iryna Rubakova via AP

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi potvrdio je – barem donekle – jedno od najzapaljivijih otkrića iz Pentagona o tome da američke specijalne snage deluju unutar Ukrajine usred njenog sukoba sa Rusijom.

Na pitanje o poverljivim dokumentima Pentagona koji su procurili u medije i u kojima se navodi da Vašington i neki od njegovih saveznika iz NATO-a imaju specijalne snage stacionirane u Ukrajini, Kirbi je priznao "malo vojno prisustvo SAD" – ali je tvrdio da one deluju samo u američkoj ambasadi u Kijevu.

U razgovoru sa novinarom "Foks njuza" Kirbi je odbio da otkrije konkretan broj američkih vojnika na terenu.

"Postoji malo vojno prisustvo SAD u ambasadi zajedno sa kancelarijom atašea odbrane, kako bi nam pomogli oko materijala koji ulazi i izlazi iz Ukrajine", rekao je Kirbi. "Dakle, oni su vezani za tu ambasadu i za tog atašea za odbranu".

Američke trupe se "ne bore na bojnom polju", dodao je Kirbi. Američki vojnici takođe pružaju neutvrđene bezbednosne usluge, preneo je "Foks njuz", ne navodeći izvor informacija.

"Nije bilo promene u stavu predsednika da neće biti američkih trupa u Ukrajini koje se bore u ovom ratu", dodao je Kirbi.

Bajden gazi tankom linijom između podrške Kijevu i izazivanja direktnog sukoba sa Moskvom. Ruski zvaničnici su više puta upozoravali da eskalacija američke pomoći Ukrajini povećava rizik od sukoba između svetskih nuklearnih supersila.

Britanski list "Gardijan" preneo je da je skoro 100 specijalnih snaga NATO-a, uključujući 50 iz Velike Britanije, delovalo u Ukrajini od 1. marta. SAD su imale 14 specijalnih operativaca u zemlji, dok je Francuska imala 15, navodi se u dokumentu Pentagona na koji se poziva "Gardijan".

Od 100 Amerikanaca koji su zvanično prisutni u Ukrajini, 71 je bio zaposlen u Stejt departmentu, a 29 u Pentagonu, navodi britanski "Diklasifajd".

Desetine američkih poverljivih dokumenata procurilo je na internet poslednjih nedelja, otkrivši da je Vašington prikupljao obaveštajne podatke i o saveznicima i o "neprijateljima". SAD nisu ni potvrdile ni demantovale autentičnost dokumenata.

image