Svet

Lula da Silva u Kini: Jačanje uloge BRIKS banke zarad boljeg sveta

Lula od 12. do 15. aprila boravi u državnoj poseti Kini, u okviru koje je posetio sedište Nove razvojne banke BRIKS-a u Šangaju
Lula da Silva u Kini: Jačanje uloge BRIKS banke zarad boljeg sveta© Photo by Alexandre Schneider/Getty Images

Predsednik Brazila Luis Injasio Lula da Silva, koji boravi u četvorodnevnoj poseti Kini, najavio je u Šangaju jačanje vodeće uloge Nove razvojne banke BRIKS-a u postizanju boljeg sveta bez siromaštva i gladi, prenele su RIA Novosti.

Kako se navodi u poruci objavljenoj na zvaničnom sajtu banke, to je bio prvi put da je šef neke države posetio njeno sedište u Šangaju i lično razgovarao sa zaposlenima. 

"Nova razvojna banka je proizašla iz partnerstva BRIKS-a, koje ima za cilj da se smanje siromaštvo i nejednakost u svetu i doprinese globalnoj sigurnosti", poručio je Lula, navodi se u saopštenju na sajtu banke. 

Napominje se da je tokom posete Novoj razvojnoj banci predsednik Brazila razgovarao sa njenim rukovodstvom i o aktuelnim i potencijalnim projektima u Brazilu, posebno u oblasti obnovljive i čiste energije, transportne infrastrukture i vodosnabdevanja.

Šefica Nove razvojne banke je od ove godine bivša predsednica Brazila Dilma Rusev i bliska Lulina saradnica, a 2014. godine su je osnovali Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika kako bi finansirali infrastrukturne i projekte održivog razvoja. 

BRIKS trenutno okuplja Brazil, Rusiju, Indiju, Kinu i Južnu Afriku, a brojne druge zemlje, poput Argentine, Alžira i Irana, a kako navodi Ministarstvo spoljnih poslova Kine, i Indonezije, Saudijske Arabije, Egipta i Turske, žele da se pridruže ekonomskom bloku.

image