Svet

Le Pen: Ako pobedi Rusija katastrofa, ako pobedi Ukrajina - treći svetski rat

Francuska političarka je istakla da podržava uvođenje sankcija Rusiji, ali ne u sektoru energetike, kao i da treba pregovarati o miru
Le Pen: Ako pobedi Rusija katastrofa, ako pobedi Ukrajina - treći svetski rat© Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Liderka francuskog Narodnog pokreta Marin Le Pen izjavila je da će ukoliko pobedi Rusija to biti katastrofa, ali da će, ako pobedi Ukrajina to značiti Treći svetski rat.

"Ako Rusija dobije rat, to je katastrofalno jer će sve zemlje s teritorijalnim sukobom misliti da ga mogu rešiti oružjem. Ako pobedi Ukrajina, to će značiti da je NATO ušao u rat, jer sam uverena da Ukrajina, bez pomoći NATO, ne može vojno da pobedi Rusiju", navela je Le Pen.

A to znači da je Treći svetski rat počeo, dodala je francuska političarka.

U intervjuu za nekoliko medija, među kojima je bio i španski "Pais", Le Penova je rekla da ako se nastavi sa dostavljanjem oružja Ukrajini kao što se to čini sada, "suočavamo se s novim stogodišnjim ratom, što je, s obzirom na ljudske gubitke užasno".

Ona je istakla da kada država poput Rusije napadne drugu zemlju i preti njenom suverenitetu, ne postoji mogućnost distanciranja i mora da se zauzme stav. Le Penova je, kako prenosi Tanjug, istakla da podržava uvođenje sankcija Rusiji, ali ne u sektoru energetike. Dodala je, takođe, da treba pregovarati o miru.

Govoreći o izborima u Francuskoj, Le Pen je rekla da se događa tačno ono što je ona predviđala u predizbornoj kampanji, kao i da dobija sve veće poverenje građana.

"Za nekoliko godina smo od najomraženije stranke u Francuskoj, postali najomiljenija. Nikada nismo bili ekstremni desničari, jer se radikalno protivimo nekim principima karakterističnim za ovu struju", rekla je ona.

Iako je Le Pen pozdravila to što se francuski predsednik Emanuel Makron distancirao od Amerike u pogledu Kine, kritikuje ga zbog evropskog suvereniteta jer, kako kaže, da bi postojao suverenitet, potreban je narod, a nema evropskog naroda.

"Još sam evroskeptik i svakim danom koji prolazi sve sam više skeptična. Nisam skeptična prema Evropi, već prema političkoj organizaciji Evrope", rekla je Le Pen.

Kada se radi o imigraciji, ona je kazala da bi, da dođe na vlast, u Ustav Francuske unela odredbu kojom se Francuzima daje prednost nad strancima u pristupu radnim mestima, stanovima i socijalnim beneficijama.

image