Svet

Sijarto poručio Vašingtonu: Nema te sile koja će nas naterati da promenimo svoj stav

Mi smo država i tražimo da nas tretirate ne kao koloniju, već kao državu. I očekujemo odgovarajuće poštovanje od svih, bez obzira na ekonomsku moć, položaj u svetu i veličinu zemlje - Mađarska i Mađari zaslužuju poštovanje, rekao je šef mađarske diplomatije
Sijarto poručio Vašingtonu: Nema te sile koja će nas naterati da promenimo svoj stavwww.globallookpress.com © Heikki Saukkomaa via www.imago-i/www.imago-images.de

Mađarska poziva SAD da je tretiraju kao suverenu zemlju, ne kao koloniju, kao i da grade odnose zasnovane na međusobnom poštovanju, poručio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Ne možete nas oterati sa naše miroljubive pozicije. Razumemo, prihvatamo i poštujemo da Sjedinjene Države imaju drugačiji odnos prema ovom sukobu. Samo ne razumemo zašto je potrebno vršiti pritisak na druge da promene svoj pogled. Zašto se ne možemo odnositi sa poštovanjem prema stavovima drugih po ovom pitanju?", rekao je Sijarto na konferenciji za novinare sa svojim liberijskim kolegom.

Sijarto je naglasio da "ne postoji tolika količine plakata, konferencija za štampu i dolara koji se slivaju u opoziciju koji bi naterali mađarsku vladu da odustane od svoje pozicije posvećenosti miru, ma koliko god se trudili".

"Mi smo država i tražimo da nas tretirate ne kao koloniju, već kao državu. I očekujemo odgovarajuće poštovanje od svih, bez obzira na ekonomsku moć, položaj u svetu i veličinu zemlje. Mađarska i Mađari zaslužuju poštovanje, molimo sve sa poštovanjem da govore o Mađarskoj i o Mađarima. Tako da nema tog pritiska, prijateljskog navođenja i huškačkih akcija koji bi nas naterali da pređemo na stranu koja podržava rat. Vreme je da svi ovo razumeju", rekao je šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova.

Podsetimo, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto boravio je u Moskvi gde je razgovarao o energetskim pitanjima sa potpredsednikom ruske vlade Aleksandrom Novakom i šefom državne korporacije Rosatom Aleksejem Lihačovim. 

On je izjavio da je Mađarska obnovila sporazum o dodatnim isporukama gasa sa Rusijom.

"Uspeli smo da se dogovorimo o mogućnosti kupovine većih količina gasa nego što je to naznačeno u dugoročnim ugovorima, uglavnom kroz Turski tok", rekao je Sijarto.

Nakon sastanaka Sijarto je rekao da će na snazi ostati i sporazum između Mađarske i ruske kompanije Gazprom, prema kojem će Budimpešta moći da dobije odlaganje plaćanja gasa u slučaju naglog rasta cena gasa.

Ranije je američki ambasador u Mađarskoj Dejvid Presman rekao je da su tri čelnika Međunarodne investicione banke (IIB) pod ruskom kontrolom sa sedištem u Budimpešti, uključujući njenog mađarskog potpredsednika Imrea Laslockog, pod američkim sankcijama.

Prema Presmanu, SAD su "zabrinute što Budimpešta nastavlja ekonomsku saradnju sa Moskvom". Pored toga, poslednjih dana, uz podršku ambasade SAD, na ulicama Budimpešte postavljeni su plakati koji pozivaju na povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine.

Direktor za komunikacije vladajuće partije Fides Ištvan Holik rekao je da "Mađarska neće odustati od svoje posvećenosti mirnom rešenju u Ukrajini, uprkos pritisku SAD".

image