Svet

Lider moldavske opozicione partije Šor osuđen na 15 godina zatvora

Ilan Šor smatra da mu se vlasti na ovaj način svete imajuću u vidu njegovu borbu za pristojan život Moldavaca
Lider moldavske opozicione partije Šor osuđen na 15 godina zatvora© Tanjug/AP Photo/Aurel Obreja

Apelacioni sud u Kišinjevu osudio je lidera moldavske opozicione partije Šor Ilana Šora na 15 godina zatvora zbog učešća u bankarskim prevarama, izjavila je predsednica Moldavije Maja Sandu.

"Šor će zbog krađe milijardi provesti 15 godina u zatvoru, a imovina, procenjena na 276 miliona dolara, biće mu oduzeta. Ovu odluku je danas doneo Apelacioni sud", rekla je ona, a prenele su "RIA Novosti".

Šor je presudu nazvao nezakonitom, napominjući da je doneta pod pritiskom, da su pri tome prekršene sve procedure, ali i norme zdravog razuma. On smatra da mu se vlasti na ovaj način svete imajuću u vidu njegovu borbu za pristojan život Moldavaca. Dodao je i da ne namerava da se povinuje presudi.

Ilan Šor je biznismen i suprug ruske pevačice Žasmin. U junu 2017. osuđen je na sedam i po godina zatvora zbog umešanosti u bankarsku prevaru. Opozicionar je protestovao zbog presude, a zabranjeno mu je da napusti teritoriju Moldavije.

Posle februarskih izbora 2019. godine, kao šef stranke Šor postao je poslanik, a potom napustio zemlju, nakon čega mu je oduzet poslanički imunitet. Tužilaštvo je potom otvorilo tri krivične istrage i stavilo ga na međunarodnu poternicu.

Uprkos tome, na vanrednim parlamentarnim izborima u julu 2021. Šor je ponovo postao poslanik i vratio imunitet. Ipak, krajem maja, na inicijativu Generalnog tužilaštva, opet mu je oduzeta ova privilegija zbog sumnje da je "prao novac".

Ilan Šor je sada nastanjen u Izraelu. Moldavske vlasti su više puta razgovarale s rukovodstvom zemlje o mogućnosti njegovog izručenja, ali je Tel Aviv rekao da će odluka o tome da li će ga deportovati ili će kaznu služiti u Izraelu biti doneta nakon izricanja pravosnažne presude.

Stranka Šor od prošlog proleća održava masovne antivladine proteste u Kišinjevu. Demonstranti su ogorčeni zbog poskupljenja energenata, što je dovelo do enormnog zaduživanja stanovništva.

Takođe, narod koji protestuje optužuje vlasti da nisu u stanju da se izbore s krizom, ukazuju na rekordnu inflaciju u poslednjih 20 godina, koja je u septembru 2022. iznosila 33,97 odsto na godišnjem nivou.

Kišinjev se pak više puta izjasnio za likvidaciju stranke Šor, optužujući je za nezakonito finansiranje.

image