Svet

Peking: Nadamo se podršci Berlina kad je reč o tajvanskom pitanju

Nemačku i Kinu veže veliki broj veza i zajedničkih interesa. Peking neće odustati od svoje stabilne politike ili od Tajvana, poručila je kineska strana
Peking: Nadamo se podršci Berlina kad je reč o tajvanskom pitanjuwww.globallookpress.com © Soeren Stache

Peking se nada i veruje da će Berlin podržati Narodnu Republiku Kinu u njenim nastojanjima se ujedini Tajvanom, baš kao što je Kina svojevremeno podržala ujedinjenje Nemačke, poručio je visoki kineski diplomata Vang Ji na sastanku sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok. 

"Povratak Tajvana Kini je važan deo međunarodnog poretka nakon Drugog svetskog rata. Protajvanske snage za nezavisnost na ostrvu pokušavaju da naruše status kvo i ugroze mir u Tajvanskom moreuzu. Da bi se održala stabilnost u tom delu sveta, neophodno je da se čvrsto suprotstavimo separatističkim aktivnostima vezanim za 'nezavisnost Tajvana'", objasnio je on.

Kako prenose "RIA Novosti", kinesko ministarstvo navodi i da je Berbok potvrdila da Nemačka "shvata važnost i osetljivost tajvanskog pitanja za Peking", dodajući da se Berlin pridržava principa jedne Kine. 

Vang Ji je podsetio i da će Peking da nastavi da brani autoritet Ujedinjenih nacija na globalnoj sceni i svetski poredak koji je nastao nakon Drugog svetskog rata. Kina će se suprotstavljati politici zastrašivanja pojedinih zemalja i neće odustati od sprovođenja nezavisne politike i uloge jedne "odgovorne krupne države koja doprinosi miru u celom svetu".

U tom kontekstu, kineski diplomata je naglasio da su odnosi Berlina i Pekinga bitni jer ih povezuju zajednički interesi.

"Peking je spreman da ojača kontakte i interakciju sa Berlinom, unapredi međusobno razumevanje, pripremi se za novu rundu konsultacija kineske i nemačke vlade kako bi dve zemlje zajednički odgovorile na globalne izazove. Kina je spremna da doprinese zdravom razvoju bilateralnih odnosa dveju zemalja i time pošalje pozitivne signale u nestabilni svet", rekao je Vang Ji. 

image