Svet

Posle izjava Makrona, Borelj u Pekingu treba da pokaže jedinstvo EU

Ne izgleda da će Brisel moći da utiče na politiku Kine prema Rusiji, iako je šef evropske diplomatije prošlog meseca izjavio da partnerstvo Pekinga i Moskve ima svoja ograničenja
Posle izjava Makrona, Borelj u Pekingu treba da pokaže jedinstvo EUwww.globallookpress.com © EUC

Usred kontroverzi, koje su izazvale izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona, očekuje se da će tokom posete Kini šef diplomatije EU Žozep Borelj predstaviti jedinstveni evropski front, prenosi briselski portal "Euraktiv".

Borelj će boraviti u Pekingu od četvrtka (13. aprila) do subote, kada je planirano da prisustvuje godišnjem strateškom dijalogu EU i Kine, zajedno sa kineskim ministrom inostranih poslova Ćin Gangom. Takođe, poseta nemačke ministarke inostranih poslova Analene Berbok predviđena je za 13. april.

U četvrtak će se Borelj sastati i sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jiem i sa novim ministrom odbrane Li Šangfuom.

Očekuje se da će najviši diplomata EU i ovog puta ponoviti evropsku posvećenost politici "Jedne Kine", kao i da će potvrditi pravo ovog bloka da u tim okvirima gradi svoje veze sa Tajvanom.

"To je ključno za očuvanje mira, posebno u Tajvanskom moreuzu, na Tajvanu i oko njega", rekao je visoki zvaničnik EU uoči Boreljove posete.

"Nema takve vojne pomoći koju članice EU daju Tajvanu (kao što to čine SAD). Izjavljujući ovo, snažno smo angažovani i oko Tajvana, koji ima veoma jaku ekonomiju i naprednu demokratiju", dodao je visoki zvaničnik EU.

Kinezi su odlični posmatrači

Ovo pitanje sada je postalo jedno od najviše spornih u Boreljovom planu puta, prenosi ovaj portal, posebno nakon što su Makronovi komentari doveli u sumnju posvećenost Zapada pitanju Tajvana.

Prošle nedelje Makron je rekao novinarima da bi EU trebalo da izbegne da postane "vazal Sjedinjenih Država u odnosu prema Kini", posebno pozivajući na distancu u pogledu isporuke vojne pomoći Tajvanu:

"Da li je u našem interesu da ubrzamo pokretanje pitanja Tajvana? Ne. Najgore bi bilo da neko pomisli da mi, Evropljani, moramo da postanemo sledbenici ove teme i da se prilagodimo američkom ritmu i kineskoj preteranoj reakciji", naveo je Makron u izjavi za štampu.

Ove primedbe, koje su izazvale snažne reakcije američkih zakonodavaca i kontroverze unutar Evrope, usledile su nakon posete tokom koje je Francuska produbila svoje ekonomske i kulturne veze sa Pekingom.

"Neki zapadni lideri sanjaju o saradnji sa svima, i sa Rusijom i sa nekim silama na Dalekom istoku", saopštio je poljski premijer Mateuš Moravjecki, pre nego što je u utorak otputovao u posetu Sjedinjenim Državama.

Neki evropski zvaničnici i diplomate su zabrinuti da bi se prvobitno planirana "skromna poseta" mogla pretvoriti u značajnu, ukoliko Kinezi odluče da koriste sada već vidljive podele u EU.

"Kinezi su odlični posmatrači svake pojedinačne nijanse iz Evrope", rekao je visoki zvaničnik EU.

Kina kao partner, konkurent i rival u isto vreme

Kina nije prešla crvenu liniju u pogledu isporuke oružja Rusiji i ona želi da "smanji rizik da bude povezana sa ruskim vojnim aktivnostima", rekao je Žozep Borelj prošlog meseca za nekoliko evropskih medija.

Makronove poruke bile su u oštroj suprotnosti sa porukama koje je Pekingu prenela predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koja se pridružila Makronu na sastanku sa predsednikom Narodne Republike Kine Si Đinpingom.

Pre putovanja, Fon der Lajenova je izjavila da ne bi bilo u interesu Evrope da se u potpunosti odvoji od Kine, ali i da bi EU trebalo da razmotri diplomatsko i ekonomsko "smanjenje rizika", što je pristup koji je dobio široku podršku u evropskom bloku.

Borelj, koji na svom mestu predstavlja svih 27 zemalja članica EU, treba da uklopi ove razlike u neku vrstu "koherentne poruke", piše "Euraktiv".

"Francuski predsednik uvek govori u ime Republike Francuske", rekao je visoki zvaničnik EU uoči Boreljove posete pod uslovom da ostane anoniman. "Francuska je jedna od 27 država članica. Ako nemačka kancelarka nešto kaže, da li treba da mislimo da je to politika EU?"

"Zadatak visokog predstavnika je da predstavlja zajedničke stavove koje su postigle sve države članice", napomenuo je on, pozivajući se na zajedničke stavove o Kini o kojima su lideri EU postigli saglasnost u oktobru.

Tada su evropski lideri potvrdili svoju privrženost takozvanom triptih pristupu EU: da u isto vreme Kinu posmatraju kao zemlju partnera, konkurenta i rivala.

Osim što će pokušati da ublaži posledice Makronovih izjava, očekuje se da će Borelj ponovo pozvvati Peking da Kina doprinese miru u Ukrajini.

Izgleda malo verovatno da će EU moći da utiče na Peking u njegovoj politici prema Rusiji i Ukrajini.

Ipak, Borelj je prošlog meseca izjavio da partnerstvo Pekinga sa Moskvom ima svoja ograničenja, uprkos zvaničnoj retorici i posetama koje pokazuju suprotno.

image