Svet

Packa za Švajcarsku od G7: Zabušavaju u sankcionisanju Rusa?

U pismu G7 vladi Švajcarske izražava se zabrinutost da u ovoj zemlji nije učinjeno dovoljno da se Rusi spreče da iskoriste rupe u zakonu i izbegnu sankcije
Packa za Švajcarsku od G7: Zabušavaju u sankcionisanju Rusa?Getty © Sean Gallup

Švajcarska, barem tako misli grupa G7, zabušava u svojoj borbi protiv ruskih oligarha koji izbegavaju sankcije, pa je zato zaslužila prekor.

Naime, kako navodi "Fajnenšel tajms", u pismu upućenom švajcarskoj vladi, koje su u ime grupe potpisali ambasadori G7 u Bernu, kao i ambasador EU, ovoj zemlji je zamereno što Rusi, navodno, kako bi sakrili milijarde franaka u ofšor imovini, iskorišćavaju švajcarske zakone o privatnosti i druge "rupe" u zakonu.

Švajcarska, iako zvanično neutralna, prošle godine je uhvatila korak sa evropskim sankcijama Rusiju, pa je tako, prema državnom sekretarijatu za ekonomske poslove, u toj zemlji zamrznuto 7,5 milijardi dolara ruske imovine.

Ambasadori G7 su sumnjičavi i procenjuju da bi ukupan iznos koji se drži u Švajcarskoj mogao biti znatno veći.

U pismu od 5. aprila upućenom vladajućem Saveznom veću, Švajcarskoj se zahvaljuje na njenim "hvale vrednim i značajnim" naporima da spreči da zemlja postane "bezbedno utočište" za ruski novac. 

Ali, dodaje se da je hitno potrebno učiniti više da bi se osiguralo poštovanje režima sankcija.

"Pojavila se zabrinutost zbog mogućnosti da bi švajcarske odredbe o privatnosti mogle da se koriste za prikrivanje tragova finansijskih skladištenja. Takođe smo zabrinuti da su službenici za sprovođenje zakona sprečeni da istražuju nezakonite finansijske strukture zbog zaštite privatnosti", navodi se u ovoj pritužbi u koju je "Fajnenšel tajms" imao uvid.

Dodaje se i da švajcarski zvaničnici nisu mogli da zamrznu sredstva pod zaštitom za dvojne državljane, legalne stanovnike, one koji su zakonski povezani sa švajcarskim subjektima ili one koji imaju indirektno stvarno vlasništvo. 

"Zabrinuti smo da ove rupe propisima dovode Švajcarsku u rizik za reputaciju", dodaju oni.

Portparol državnog sekretarijata za ekonomske poslove rekao je da su tvrdnje ambasadora G7 "neosnovane" i naglasio da se švajcarska vlada "brzo uskladila" sa zapadnim sankcijama na ruski novac.

"Osiguranje njihove pune i efikasne implementacije je prioritet za Savezno veće", rekli su oni. 

Portparol je dodao da izgleda da su ambasadori G7 pogrešno razumeli relevantne oblasti švajcarskog zakona. Oni su rekli da su i državljani sa dvojnim državljanstvom i stanovnici podložni sankcijama i da su švajcarski advokati krivično odgovorni za omogućavanje izbegavanja sankcija.

image