Svet

"Vašington post": Dokumenti Pentagona pokazuju da Tajvan ne može da se nosi sa kineskom avijacijom

Tajvan će teško moći da se nosi sa kineskom vazdušnom superiornošću u sukobu u Tajvanskom moreuzu, procenili su zvaničnici Pentagona
"Vašington post": Dokumenti Pentagona pokazuju da Tajvan ne može da se nosi sa kineskom avijacijomGetty © Annabelle Chih

Procurili američki dokumenti pokazuju da Kina ima potpunu vazdušnu superiornost nad Tajvanom, piše "Vašington post".

"Tajvan će teško moći da se nosi sa kineskom vazdušnom superiornošću u sukobu u Tajvanskom moreuzu", procenili su zvaničnici Pentagona, navodi američki list.

Naglašeno je i da su kineske taktike, poput "korišćenja civilnih aviona za vojne svrhe" postale prepreka za američke obaveštajce koji pokušavaju da uoče pripreme Pekinga za "invaziju" tog ostrva.

"Vašington post" takođe piše da, prema dokumentima u koje su imali uvid, Pentagon sumnja da tajvanski PVO sistemi mogu da "precizno detektuju lansere raketa", kao i da se procenjuje da je tek polovina tajvanskih aviona u stanju da izvršava misije.

Iako procurili dokument ne daje sveobuhvatan presek kineskih sposobnosti i tajvanskih slabosti, oni oslikavaju generalno loše stanje oružanih snaga pod kontrolom Tajpeja.

Situacija oko Tajvana eskalirala je krajem leta prošle godine, kada je tadašnja predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi posetila Tajpej.

Kina, koja to ostrvo smatra svojom provincijom, oštro je osudila njenu posetu koju je smatrala pružanjem američke podrške tajvanskom separatizmu. U odgovoru na tu provokaciju, kineska Narodnooslobodilačka armija sprovela je seriju vojnih vežbi u okolini ostrva.

Američke vlasti su za curenje poverljivih podataka iz Pentagona optužile dvadesetjednogodišnjeg Džeka Tešeiru, pripadnika 102. obaveštajnog krila Nacionalne vazduhoplovne garde u Masačusetsu, koji je uhapšen u četvrtak. 

image