Svet

Kina uspešno lansirala satelit i promenila rute avionima: Tajvan uznemiren

Meteorološki satelit je uspešno lansiran, a najava zabrane letova ponovo je uznemirila region nakon što je Kina organizovala nove ratne igre oko Tajvana, koji Peking smatra kineskom teritorijom
Kina uspešno lansirala satelit i promenila rute avionima: Tajvan uznemiren© Tanjug/Wang Jiangbo/Xinhua via AP

Kina je u nedelju lansirala meteorološki satelit, nakon što su civilni letovi promenili svoje rute kako bi izbegli zonu zabrane letenja na severu Tajvana koju je Peking uspostavio zbog mogućnosti da padnu olupina rakete nosača.

Kineska aerokosmička korporacija za nauku i tehnologiju, glavni njihov izvođač svemirskog programa, saopštila je da je vremenski satelit "Fengjun 3G" uspešno lansiran iz severozapadne provincije Gansu.

Rojters navodi da nije navedeno koja je putanja leta rakete "long marč 4B" koja nosi satelit, ali se vreme poklapa sa prethodnom najavom Kine o zoni zabranjenog leta.

Ministarstvo odbrane međunarodno nepriznatog Tajvana saopštilo je da je deo otpada od lansiranja rakete pao u "zonu upozorenja" kod severne obale ostrva, ali da  to nije uticalo na teritorijalnu bezbednost Tajvana.

Satelit je tada ušao u svoju orbitu, rekao je izvođač, opisujući lansiranje kao "potpuni uspeh". 

"Fengiun 3G", inače je satelit u niskoj orbiti dizajniran za praćenje padavina.

Tajvansko ministarstvo saobraćaja je saopštilo da je Peking prvobitno obavestio Tajpej da će uvesti zonu zabrane letova od nedelje do utorka, ali je kasnije, nakon protesta Tajvana rečeno da je taj period smanjen na 27 minuta u nedelju ujutro.

Najava zabrane letova ponovo je uznemirila region nakon što je Kina organizovala nove ratne igre oko Tajvana, koji Peking smatra kineskom teritorijom.

Kina je osudila reakcije regiona koje je nazvala hajkom oko kineskih svemirskih aktivnosti i pokušajem eskalacije konfrontacije u zoni Tajvanskog moreuza.

image