Svet

Jedva postignut sporazum G7 o ukidanju fosilnih goriva, Rusija opet bila tema samita

Ni ovaj samit G7 nije mogao da prođe bez Rusije koja je opet bila tema susreta
Jedva postignut sporazum G7 o ukidanju fosilnih goriva, Rusija opet bila tema samita© AP Photo/Hiro Komae

Na samitu G7 u Japanu najviše se raspravljalo o klimatskim promenama, pa je jedva postignut sporazum da se ubra postepeno ukidanje fosilnih goriva i pređe na obnovljive izvore energije do 2050. godine, piše "Fajnenšel tajms".

Sporazum je usledio nakon nedelja napornih pregovora između Japana i drugih država članica, dok su najnaprednije svetske ekonomije pokušavale da odgovore na kritike da povlače svoje klimatskih ciljeve nakon sukoba u Ukrajini.

G7 se takođe obavezao da će kolektivno povećati kapacitet vetra na moru za 150 gigavata do 2030. i solarni kapacitet na više od 1 teravata.

Osim toga, članice su se saglasile da rade zajedno na smanjenju uticaja Rusije na lance snabdevanja u sektoru nuklearne energije.

Države članice ponovo nisu uspele da odrede čvrst vremenski okvir za postepeno gašenje elektrana na ugalj usred stalnog protivljenja Japana, koji je povećao svoje oslanjanje na ugalj, prirodni gas i naftu nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi 2011.

Tokio je takođe tvrdio da zemlje u razvoju treba da podrže globalne klimatske napore i zalagao se za korišćenje amonijaka kao niskougljeničnog izvora energije pored gasa ili uglja kako bi se smanjile emisije iz postojeće infrastrukture fosilnih goriva.

Ali pristup Japana naišao je na kritiku ekoloških grupa i naučnika, koji su upozorili da ugalj treba brzo da se izbaci ako svet želi da ispuni ciljeve Pariskog sporazuma, gde su se zemlje složile da ograniče porast globalne temperature na manje od 2 stepena Celzijusa.

Temperature su već porasle za 1,1 stepen od predindustrijske ere.

Dokument na 36 stranica objavljen u nedelju ponovo je potvrdio posvećenost G7 "postizanju potpuno ili pretežno dekarbonizovanog energetskog sektora do 2035. godine", ali formulacija ostavlja otvorenu mogućnost za nastavak korišćenja energije na fosilna goriva.

image