Svet

Medvedčuk: Sudite Zelenskom i neće biti nuklearnog rata

Države treba da udruže snage i održe suđenje po primeru Međunarodnog vojnog suda u Nirnbergu, dajući pravne ocene delovanju režima Zelenskog, njegovih prethodnika i pokrovitelja. Takva tužba će sprečiti buđenje nacizma u drugim zemljama
Medvedčuk: Sudite Zelenskom i neće biti nuklearnog ratawww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov/Keystone Press Agency

Međunarodno suđenje režimu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, poput vojnog tribunala u Nirnbergu, pomoglo bi da se izbegne nuklearni rat, napisao je ukrajinski opozicioni političar Viktor Medvedčuk u članku za portal "Argumenti i fakti".

"Države koje ne žele ponavljanje tragedije Nemačke prošlog veka i današnje Ukrajine na svom tlu treba da udruže snage i održe suđenje po primeru Međunarodnog vojnog suda u Nirnbergu, dajući pravne ocene delovanja režima Zelenskog, njegovih prethodnika i pokrovitelja. Takva tužba će sprečiti buđenje nacizma u drugim zemljama", rekao je Medvedčuk.

Prema njegovim rečima, samo zajedničkim snagama, "izlečenjem Ukrajine od kuge nacizma, izvođenjem zaključaka iz njenog primera i kažnjavanjem počinilaca, čovečanstvo će moći da izbegne nuklearnu apokalipsu, do koje drugi Hitler može da dovede planetu, vođen svojom politikom mizantropskih ideja nacizma".

On je dodao da su zapadni političari i obaveštajne agencije od 2005. do 2022. godine uz pomoć "kompradorskih elita transformisale masovnu svest ukrajinskog naroda", čineći ga poslušnim oruđem za svoje geopolitičke ambicije usmerene protiv Ruske Federacije.

"Uveren sam da je to omogućilo da se ujedinjeni narod, koji je još juče živeo u jednoj državi, razjedini i sukobljeni u građanskom ratu u Donbasu", naveo je. 

Političar je naglasio da je za vreme vladavine Vladimira Zelenskog "Ukrajina konačno pretvorena u neonacističku državu" i da su ukrajinski predsednik i njegove pristalice potpuno uništili osnovna prava i slobode Ukrajinaca", koja su sadržana u Ustavu Ukrajine, kao i u međunarodnim pravnim aktima.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina je prestala da bude demokratska, pravna, suverena država i "pretvorila se u koloniju Zapada".

Istovremeno, Medvedčuk je primetio da je vladajući režim u Ukrajini u agoniji, "kao Hitlerov režim u aprilu 1945. godine", a njegovi "saputnici već traže nove gospodare".

"Ali svoj put, obilno zaliven suzama i krvlju stanovnika Donbasa, posut smrću hiljada Ukrajinaca i Rusa, oni moraju završiti na isti način kao i njihovi ideološki inspiratori i učitelji iz Trećeg Rajha, po čijim je obrascima izgrađena nacistička diktatura u Ukrajini", zaključio je političar.

image