Svet

Ministarka finansija SAD: Sankcije bi mogle da ugroze hegemoniju dolara

Dženet Jelen je priznala da postoje pravna ograničenja kada je u pitanju zamrznuta ruska imovina u SAD
Ministarka finansija SAD: Sankcije bi mogle da ugroze hegemoniju dolaraGetty © Chung Sung-Jun

Više od godinu dana nakon što su Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli brojne ekonomske sankcije Rusiji zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, američka ministarka finansija Dženet Jelen priznala je da sankcije mogu ugroziti hegemoniju američkog dolara.

"Kada koristimo finansijske sankcije koje su povezane sa ulogom dolara, postoji rizik da bi to vremenom moglo da naruši hegemoniju dolara", rekla je ona tokom intervjua za Si-En-En.

Jelen, međutim, tvrdi da se američki dolar "koristi kao globalna valuta jer drugim zemljama nije lako da pronađu alternativu sa istim svojstvima".

Osim Sjedinjenih Država, tvrdi ministarka, ne postoji nijedna druga država na svetu koja ima osnovnu "institucionalnu infrastrukturu koja bi omogućila da njena valuta služi svetu" poput američkog dolara, a sankcije su, kako ona dodaje, i dalje "izuzetno važan alat".

Na pitanje da li bi zamrznuta ruska imovina u SAD mogla da se "prisvoji" za obnovu Ukrajine, Jelen je priznala da postoje "pravna ograničenja", ali je dodala da sa partnerima razgovaraju o tome kakve korake bi mogli da preduzmu u budućnosti.

Ipak, ona tvrdi da Moskva "treba da plati za štetu" koju je navodno nanela Ukrajini.

 

image