Svet

Sunak pod istragom zbog sukoba interesa: "Zaboravio" da prijavi firmu svoje supruge

Kada je pred parlamentarnim komitetom govorio o pilot projektu britanske vlade, Sunak nije rekao da je u njega umešana i njegova supruga
Sunak pod istragom zbog sukoba interesa: "Zaboravio" da prijavi firmu svoje suprugewww.globallookpress.com © Pool

Poverenik za standarde britanskog parlamenta Danijel Grinberg pokrenuo je istragu protiv britanskog premijera Rišija Sunaka zbog navoda da nije ukazao na potencijalni sukob interesa u vezi sa kompanijom za brigu o deci u kojoj je njegova supruga investitor.

Sunakova supruga Akšata Marti jedan je od suvlasnika "Koru kidsa", jedne od šest privatnih ustanova za decu koja će dobiti subvencije za pilot projekat kojim se ljudi podstiču da se bave hraniteljstvom.

Kada je, krajem marta, pred parlamentarnim komitetom govorio o tom pilot projektu britanske vlade, Sunak nije rekao da je u njega umešana i njegova supruga, čak ni kada ga je poslanica Ketrin Mekinel upitala da li ima još nešto da izjavi.

"Članovi parlamenta moraju uvek biti otvoreni i iskreni u izjašnjavanju o bilo kakvom relevantnom interesu u bilo kom postupku Doma ili njegovih odbora, kao i u svakoj komunikaciji sa ministrima, članovima, javnim zvaničnicima ili nosiocima javnih funkcija", navodi se u šestom paragrafu kodeksa ponašanja članova parlamenta, prenosi "Gardijan".

Kasnije je u javnosti objavljeno kako su čelnici "Koru kidsa" bili na prijemu u Dauning stritu nekoliko sati pošto je Sunak govorio pred komitetom.

Upravo je Mekinelova najverovatnije podnela povereniku prijavu protiv Sunaka.

Sunak nije, kao poslanik, prijavio suprugin udeo u "Koru kidsu" preko registra imovine javnih funkcionera, što oni moraju da urade bez odlaganja.

Iz Sunakove kancelarije saopšteno je da to nije bilo potrebno, jer je on to učinio preko registra u kom je upisan kao ministar. Međutim, to još nije objavljeno ni u tom registru.

Jedan od glavnih zadataka poverenika Danijela Grinberga je da ispita da li je ovakva Sunakova interpretacija ispravna.

Na stranici poverenika na sajtu parlamenta nije bilo više detalja o ovim navodima.

image